current views are: 1

9 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:20

Κέρι: Παραδώστε τα χημικά και δεν θα επιτεθούμε – Άσαντ: Να τα περιμένετε όλα

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την στρατιωτική επίθεση εάν ο Πρόεδρος Άσαντ παρέδιδε όλα τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. «Να περιμένουν τα πάντα οι ΗΠΑ αν επέμβουν» το μήνυμα του σύρου προέδρου σε συνέντευξή του στο CBS.

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την στρατιωτική επίθεση εάν ο Πρόεδρος Άσαντ παρέδιδε όλα τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. «Να περιμένουν τα πάντα οι ΗΠΑ αν επέμβουν» το μήνυμα του σύρου προέδρου σε συνέντευξή του στο CBS.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την στρατιωτική επίθεση εάν ο Πρόεδρος Άσαντ παρέδιδε όλα τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Σύρος πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση. «Να περιμένουν τα πάντα οι ΗΠΑ αν επέμβουν» το μήνυμα του σύρου προέδρου σε συνέντευξή του στο CBS.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν υπάρχει κάτι που η κυβέρνηση Ασαντ θα μπορούσε να κάνει ή να προσφέρει προκειμένου να σταματήσει την επίθεση, ο Κέρι απάντησε:

«Βεβαίως, θα μπορούσε να παραδώσει όλα τα χημικά του όπλα μέχρι ενός στην διεθνή κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. Να τα παραδώσει όλα χωρίς χρονοτριβές και να επιτρέψει πλήρη και λεπτομερή καταμέτρησή τους, αλλά δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς από τους βρετανούς δημοσιογράφους κατά πόσον η περίφημη «Ειδική Σχέση» ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει τέτοια, ο Τζον Κέρι σημείωσε επίσης ότι η σχέση των δύο κρατών διατηρείται «ισχυρή» «όπως πάντα» και παρά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να αρνηθεί στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία.

Νωρίτερα, κάθε ισχυρισμό του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για χρήση χημικών από το καθεστώς, απέρριψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η απόδειξη μιλά από μόνη της» απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, την ώρα που άρχιζε στο Λονδίνο τη συνάντησή του του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σχετικά με την επέβαση στη Συρία πάντως ο κ. Κέρι εμφανίστηκε ενόψει και της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο πιο… συγκρατημένος. «Η λύση στη διαμάχη της Συρίας πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική. Προσανατολιζόμαστε σε μια περιορισμένη, στοχευμένη, βραχυπρόθεση δράση στη Συρία» δήλωσε.

Λίγο αργότερα πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απλώς έκανε ένα «ρητορικό» σχόλιο όταν είπε ότι ο πρόεδρος της Συρίας θα μπορούσε να παραδώσει τα χημικά όπλα της χώρας στην διεθνή κοινότητα.

 

Πάντως, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS  ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποστήριξε ότι ότι οι ΗΠΑ εάν επιτεθούν στη χώρα του μπορούν «να περιμένουν τα πάντα». 

Παράλληλα αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει» χημικά όπλα. 

Η «μάχη» του Κογκρέσου

Επίμονη είναι η προσπάθεια του Λευκού Οίκου, του Μπαράκ Ομπάμα και της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσουν το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται το Κογκρέσο να πείθεται επομένως αμφίβολο παραμένει αν το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα θα λάβει το «πράσινο» φως.

Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου γίνεται πιο έντονη από σήμερα καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία για το θέμα, με τον αμερικανό πρόεδρο να προχωρά την Τρίτη σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για να πείσει για την αναγκαιότητα της επέμβασης στη Συρία.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η κατάσταση δυσκολεύει για την κυβέρνηση Ομπάμα, αφού Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βουλευτές, όπως η Λορέτα Σάντσεζ των Δημοκρατικών, ο Τζιμ Μακ Γκάβερν επίσης των Δημοκρατικών και ο Μάικλ Μακ Κολ των Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν ένα χτύπημα στη Συρία, αφού δεν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεν θα έχει έναν θετικό αντίκτυπο στη δημόσια εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και γιατί απλά δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη στο Κογκρέσο για το σχέδιο.

Όπως γράφουν οι New York Times, ο αριθμός των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων που σκοπεύει να καταψηφίσει το σχέδιο για στρατιωτικά πλήγματα της κυβέρνησης, φτάνει ολοένα και πιο κοντά στον αριθμό 218 που θα είναι και το σημείο χωρίς επιστροφή για τον Λευκό Οίκο, αφού έτσι δεν θα υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.

O επιτελάρχης του Μπ. Ομπάμα, Ντένις Ρ. Μακντόναφ, σχολιάζοντας τις διάφορες εκτιμήσεις για το εάν θα περάσει ή όχι το αίτημα εξουσιοδότησης για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Κογκρέσο, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για το πού βρίσκονται η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η προσπάθεια θα ενταθεί και αυτή την εβδομάδα».

Την ίδια ώρα, πάντως, Ρωσία και Συρία κάνουν έκκληση στις ΗΠΑ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, με τη Μόσχα να επιμένει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι σύροι αντάρτες είναι πίσω από την επίθεση με χημικά, που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου.


σχετικα αρθρα