Ο πρώην πρωθυπουργός της Αιγύπτου Άχμεντ Σαφίκ (φωτό) δήλωσε ότι θα υποστηρίξει για τη θέση του προέδρου της χώρας τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι εικασίες ότι ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ανατροπής του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μπορεί να γίνει αρχηγός του κράτους.

Ο Σαφίκ, ένας πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας που ήρθε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι, δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα, αν θέσει υποψηφιότητα ο Σίσι.

Η δήλωση αυτή δείχνει γιατί, μερικούς μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, δεν υπάρχουν δηλωμένες υποψηφιότητες, καθώς οι πολιτικοί περιμένουν να δουν αν θα είναι υποψήφιος ο Σίσι πριν γνωστοποιήσουν τις δικές τους προθέσεις.

Ο Σίσι έχει δηλώσει πως δεν επιδιώκει την εξουσία μολονότι εικασίες ότι θα είναι υποψήφιος έχουν αυξηθεί αφότου ανέτρεψε τον Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων από την προεδρία, στις 3 Ιουλίου. Ο Σίσι αναμένεται ευρέως ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αν θέσει υποψηφιότητα.

Σε συνέντευξή του (στο τηλεοπτικό κανάλι Dream 2), ο Σαφίκ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία αν έχει ευρεία υποστήριξη, αλλά δεν θα διεκδικήσει την εκλογή του αν θέσει υποψηφιότητα το Σίσι.

«Ας του δίνει ο Θεός καλή τύχη. Θα τον υποστηρίξουμε όλοι και εγώ θα είμαι ο πρώτος», δήλωσε ο Σαφίκ, ο οποίος ήρθε δεύτερος, μετά τον Μόρσι, στις προεδρικές εκλογές του 2012. «Αν είναι υποψήφιος ο Σίσι, δεν πρόκειται να θέσω υποψηφιότητα».

Ακόμη κι αν ο Σίσι δεν είναι υποψήφιος, οι αναλυτές λένε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν στο κέντρο της εξουσίας, περιορίζοντας την επιρροή του επόμενου αρχηγού του κράτους.

Ο Χαμντίν Σαμπαχί, ένας αριστερός πολιτικός που ήρθε τρίτος στις εκλογές του 2012, έχει δηλώσει επίσης πως ο Σίσι θα κερδίσει, ενώ παρέκαμψε ερωτήσεις σχετικά με τις δικές του προθέσεις.

Αναλυτές έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις πως υποψήφιοι θα είναι απόστρατοι ή εν ενεργεία αξιωματικοί. Επί Χόσνι Μουμπάρακ, ο Σίσι ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος ήρθε πέμπτος στις εκλογές, θεωρείται επίσης εν δυνάμει υποψήφιος.