Ο βέλγος εκπαιδευτικός Πιέρ Πιτσινέν, ο οποίος απήχθη τον Απρίλιο στη Συρία και απελευθερώθηκε χθες Κυριακή μαζί με τον ιταλό δημοσιογράφο Ντομένικο Κίρικο, δήλωσε σήμερα ότι υπέστη «πολύ σκληρή σωματική βία» στη διάρκεια της κράτησής του, η οποία υπήρξε «μια τρομακτική οδύσσεια σε όλη τη Συρία».

«Σωματικά, πάω καλά, παρά τα βασανιστήρια που υποστήκαμε, ο Ντομένικο κι εγώ», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Πιέρ Πιτσινέν στο ραδιοσταθμό Bel RTK, μερικές ώρες μετά την άφιξή του στο Βέλγιο.
«Μερικές φορές η σωματική βία ήταν πολύ σκληρή (...). Ταπεινώσεις, ύβρεις, εικονικές εκτελέσεις. Ο Ντομένικο υπέστη δύο εικονικές εκτελέσεις με περίστροφο», διευκρίνισε.

Οι δύο άνδρες ταξίδευαν μαζί και μπήκαν στη Συρία στις 6 Απριλίου από το Λίβανο. «Δύο ημέρες αργότερα, ήμασταν στο Κουσέιρ (κεντρική Συρία) και εκεί μας συνέλαβε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και μετά μας παρέδωσε στην ταξιαρχία Αμπού Άμαρ, που έχει το όνομα του αρχηγού της. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μισότρελοι, περισσότερο ληστοσυμμορίτες παρά ισλαμιστές, λίγο πολύ ενσωματωμένοι στο κίνημα Αλ-Φαρούκ, μια από τις κύριες οργανώσεις των ανταρτών παρόλο που τελευταία έχει λίγο διασπαστεί», εξήγησε ο Πιτσινέν, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας "Λε Σουάρ".

Οι πέντε μήνες κράτησης «ήταν μια τρομακτική οδύσσεια σε όλη τη Συρία», δήλωσε ακόμη μιλώντας στο ραδιόφωνο. «Μας μετακινούσαν πολύ, σε πολλά μέρη (...) Δεν μας κρατούσε πάντα η ίδια οργάνωση, υπήρχαν οργανώσεις που ήταν πολύ βίαιες, πολύ αντιδυτικές, με αντιχριστιανούς ισλαμιστές».

«Προσπαθήσαμε δύο φορές να δραπετεύσουμε. Μια φορά επωφεληθήκαμε από την προσευχή και αρπάξαμε δύο Καλάσνικοφ (...) Επί δύο ημέρες, τρέχαμε στην ύπαιθρο πριν μας ξαναπιάσουν και μας τιμωρήσουν πολύ σοβαρά γι' αυτή την απόπειρα απόδρασης», αφηγήθηκε ο Πιτσινέν, ο οποίος διδάσκει Ιστορία σ' ένα λύκειο του Φιλιπβίλ (νότιο Βέλγιο).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συριακή επανάσταση «γνωρίζει μια πολύ σημαντική εξέλιξη εδώ και επτά, οκτώ μήνες»: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ισλαμιστικά κύματα ή κύματα ληστοσυμμοριτισμού από ορισμένες οργανώσεις που λυμαίνονται τα εδάφη. Πιστεύω πως έχει γίνει πολύ επικίνδυνο για τους δυτικούς να αποτολμήσουν κάτι στη Συρία στις σημερινές συνθήκες μιας επανάστασης που βρίσκεται σε πλήρη διάλυση και που στρέφεται σε άλλα πράγματα».

Ο Πιέρ Πιτσινέν, τον οποίο τα βελγικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν ως ένα στρατευμένο εκπαιδευτικό, πραγματοποιούσε όταν απήχθη το έβδομο ταξίδι του στη Συρία από το 2011 που άρχισαν οι ταραχές. Στην αρχή είχε υποστηρίξει θέσεις που βρίσκονταν κοντά σ' αυτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πριν συλληφθεί μια πρώτη φορά από το καθεστώς, το Μάιο του 2012, μαζί με αντάρτες.

TAGS