Είναι «πολύ σημαντικό και επείγον» το Ιράν να επιτρέψει επιτέλους να γίνει επισταμένη έρευνα για τα σχέδια που έχει καταγγελθεί ότι έχει θέσει σε εφαρμογή για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και σε επιθεωρητές να επισκεφθούν μια στρατιωτική εγκατάσταση-κλειδί, δήλωσε σήμερα στη Βιέννη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο.

Η δήλωση του Αμάνο έγινε πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στην IAEA και το Ιράν την 27η Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, ο οποίος θα είναι ο πρώτος μετά την ανάδειξη στην εξουσία του νέου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί, τον Ιούνιο.

Οι προηγούμενοι 10 γύροι συνομιλιών οι οποίοι έχουν διεξαχθεί από το 2012 δεν είχαν αποτέλεσμα η Υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, έγγραφα και ειδικούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Με δεδομένη τη φύση και την έκταση των αξιόπιστων πληροφοριών οι οποίες έχουν φθάσει στην Υπηρεσία σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, συνεχίζει να είναι πολύ σημαντικό και επείγον το Ιράν να δεσμευτεί προς εμάς (να απαντήσει) όσον αφορά την ουσία των ανησυχιών μας», δήλωσε ο Αμάνο κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου του συμβουλίου της IAEA.

Ο Ροχανί επανέλαβε χθες (Κυριακή) ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του έχει ειρηνικούς σκοπούς και ότι θα βρεθεί γρήγορα μία λύση για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των δυτικών δυνάμεων οι οποίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχει στρατιωτική διάσταση.

Ο Αμάνο είπε σήμερα ότι η IAEA έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την κυβέρνηση Ροχανί ώστε να «επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα με διπλωματικά μέσα».