Αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη Δευτέρα την δίκη σε στρατοδικεία πολιτών που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε στρατιώτες, καταγγέλλοντας περίπου 60 καταδίκες πολιτών από στρατοδικεία από την καθαίρεση στις αρχές Ιουλίου του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

Στην ανακοίνωσή τους, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τον προσωρινό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, τον οποίο έχει διορίσει ο στρατός, να "τροποποιήσει αμέσως τον στρατιωτικό νόμο για να απαγορευθεί να παρουσιάζονται πολίτες ενώπιον στρατοδικείων".

Η οργάνωση "Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EIPR), η ΜΚΟ "Όχι στις δίκες πολιτών σε στρατοδικεία" —η οποία δημιουργήθηκε το 2011, όταν ο στρατός πήρε την εξουσία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ— και άλλες δύο οργανώσεις ζητούν επίσης την διεξαγωγή νέας δίκης για 52 ισλαμιστές που καταδικάστηκαν πριν από μία εβδομάδα στο Σουέζ, εκ των οποίων ένας σε ισόβια κάθειρξη, κατά το πέρας μιας τρίτης και τελευταίας ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον στρατοδικείου.

Έτσι την περασμένη Τρίτη, ακριβώς δύο μήνες μετά την καθαίρεση του Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε μυστική τοποθεσία από τον στρατό, ένα μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων καταδικάστηκε από στρατοδικείο του Σουέζ σε ισόβια κάθειρξη, τρία σε κάθειρξη 15 ετών, ενώ άλλοι 48 σε ποινές κάθειρξης πέντε ως δέκα ετών για επίθεση σε στρατιωτικούς.

Το ίδιο βράδυ, κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από δύο μήνες, ο Μανσούρ διαβεβαίωνε ότι "κανένας πολίτης δεν δικάστηκε πρόσφατα από στρατοδικείο".

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι τουλάχιστον άλλες δύο δίκες πολιτών έγιναν ενώπιον στρατοδικείων. Στην πρώτη 8 πολίτες καταδικάστηκαν, στις 24 Ιουλίου, σε φυλάκιση δύο ετών για επίθεση σε αξιωματούχους και προσβολή στρατιωτικών. Στην δεύτερη, την ίδια ημέρα, 2 πολίτες καταδικάστηκαν στην ίδια ποινή για επίθεση σε στρατιωτικούς, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μετά την καθαίρεση του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, οι νέες αρχές έχουν εξαπολύσει μια ευρεία εκστρατεία καταστολής κατά των υποστηρικτών του τέως προέδρου, εκδίδοντας κυρίως εκατοντάδες εντάλματα σύλληψης κατά μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι.