Διακόπηκε, σήμερα, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), η δίκη του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, επειδή ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας, στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου, ο συνήγορος του Ράτκο Μλάντιτς, Μπράνκο Λούκιτς μετέφερε στους δικαστές τα λόγια του κατηγορούμενου ότι "αισθάνεται μούδιασμα στη δεξιά πλευρά του σώματος".

"Αρκετές μέρες την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε ότι ο στρατηγός Μλάντιτς δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη δίκη. Τώρα, σε συζήτηση μαζί του μάθαμε ότι στο κελί μόνο ξαπλώνει, δεν έχει δύναμη για τίποτα, δεν μπορεί να φάει και υποστηρίζει ότι είναι τόσο εξουθενωμένος που δεν μπορεί να λειτουργήσει" είπε ο συνήγορός του.

Η υπεράσπιση, είπε ο κ. Λούκιτς, θεωρεί ότι "η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο" και ότι ο Μλάντιτς πρέπει να έχει δύο μέρες ξεκούρασης κάθε εβδομάδα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν ζητήσει, λόγω της ασθένειας του Ράτκο Μλάντιτς, το δικαστήριο να συνεδριάζει τέσσερις αντί για πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά ο προεδρεύων του δικαστικού συμβουλίου Αλφόνς Ορί έχει απορρίψει δύο φορές το αίτημα παρ΄ότι με αυτό συμφωνούν και οι θεράποντες ιατροί του κατηγορούμενου.

Η υπεράσπιση του Μλάντιτς έχει καταθέσει ένσταση και ο κ. Λούκιτς επανέλαβε σήμερα τα επιχειρήματα και τόνισε ότι οι δικαστές μέχρι τώρα δεν έλαβαν υπ΄ όψιν σοβαρά τα ευρήματα των ιατρών και τις συμβουλές τους.

"Σας ενημερώνω ότι ο στρατηγός Μλάντιτς, παρά τις οδηγίες μου, ερχόταν στη δίκη. Δεν θα του επιτρέψω να έρθει στη δίκη, αν δεν είναι ικανός" πρόσθεσε.

Λόγω της κατάστασης της υγείας του κατηγορούμενου, η δίκη διακόπηκε τελευταία φορά στις 23 Αυγούστου.

Προτού συλληφθεί, το Μάιο του 2011, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία Ράτκο Μλάντιτς υπέστη τρία εγκεφαλικά επεισόδια και γι' αυτό περιορίστηκε η κινητικότητα του δεξιού του χεριού.

Στο νοσοκομείο του δικαστηρίου της Χάγης, Μπρόνοβο, ο κατηγορούμενος υποβλήθηκε σε θεραπεία για πνευμονία και σε μικροεπεμβάσεις. Στις αρχές Ιουνίου, ο Ράτκο Μλάντιτς ευχαρίστησε τους θεράποντες ιατρούς και το ICTY, επειδή του έσωσαν τη ζωή.