Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς ανήγγειλε ότι προετοιμάζει πρωτοβουλίες για ενδεχόμενη συμφωνία όσον αφορά τις πινακίδες στη λατινική και κυριλλική γραφή στο Βούκοβαρ και εκτίμησε ότι μπορεί να εκπληρωθεί το δικαίωμα της σερβικής κοινότητας στη χρήση της γλώσσας και της γραφής της και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό τα τραύματα πολέμου.

Ο κ. Γιοσίποβιτς, σε συνέντευξή του στην κροατική εφημερίδα "Γιούταρνι Λιστ", εξέφρασε τη θέση ότι στο θέμα των πινακίδων στις δύο γραφές που τοποθετούνται στο Βούκοβαρ δεν προηγήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών και οργανώσεων για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου.

Ο πρόεδρος της Κροατίας είπε ότι, πριν από μερικούς μήνες, είχε συζητήσει με τους εκπροσώπους της "Επιτροπής για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ", που αντιδρούν τώρα στην τοποθέτηση των πινακίδων και οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και με τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας και ότι τότε είχε αποκομίσει την εντύπωση πως είναι πιθανή συμφωνία για τον τρόπο και τη δυναμική εφαρμογής του νόμου.

Ο κ. Γιοσίποβιτς είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν τον διάλογο, αλλά είναι μειοψηφία και πρόσθεσε ότι το καλύτερο θα ήταν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι των αρχών, εκπρόσωποι οργανώσεων βετεράνων πολέμου και εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας.

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα ανακοπεί η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων στο Βούκοβαρ, ο πρόεδρος της Κροατίας ανέφερε ότι "όλα τα πολιτικά κόμματα ήταν υπέρ της διγλωσσίας" και ότι "τώρα, μαζί με άλλους θεσμούς πρέπει να επιδείξουν ότι το όφελος της χώρας είναι πάνω από πιθανές μικροπολιτικές σκοπιμότητες".