Την 19η Οκτωβρίου πρόκειται να συνεδριάσει το εφετείο του Μιλάνου για να επαναπροσδιορίσει την διάρκεια της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία συνδέεται με την καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης -τα τρία έχουν παραγραφεί- για φορολογική απάτη.

Η χρονική διάρκεια της αναμένεται να κυμανθεί από ένα μέχρι τρία χρόνια, όπως υπέδειξε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας, αφού η προηγούμενη καταδίκη σε πενταετή στέρηση είχε κριθεί υπερβολική από το ίδιο.

Στο μεταξύ, άρχισε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της ιταλικής Γερουσίας, η οποία καλείται να εκφρασθεί σχετικά με την αποπομπή του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού από το σώμα.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, γερουσιαστής Αντρέα Αουτζέλο, ο οποίος ανήκει στην παράταξη του κ. Μπερλουσκόνι, κατά την ανάγνωση της γραπτής εισήγησής του, η οποία ξεπερνά τις 100 σελίδες, αναμένεται να ζητήσει την περαιτέρω εμβάθυνση του όλου θέματος, με αναβολή της συνεδρίασης για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Ντάριο Στεφάνο, πρόεδρος της επιτροπής και γερουσιαστής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, αριστερής συνιστώσας της Κεντροαριστεράς, με νέες του δηλώσεις, το μεσημέρι της Δευτέρας, εκφράσθηκε υπέρ του να δοθεί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στην παράταξή του η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους, χωρίς, ωστόσο, να εγκαταλειφθεί ο άμεσος χαρακτήρας της όλης διαδικασίας, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Την ίδια θέση έχουν υιοθετήσει και οι εκπρόσωποι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι γερουσιαστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, τέλος, τάσσονται υπέρ της συνέχισης της συνεδρίασης της επιτροπής, χωρίς διακοπή, ωσότου ληφθεί απόφαση.