Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενώ απομένουν δύο εβδομάδες ως τις εκλογές, πρόκειται να απαντήσει σήμερα σε ερωτήσεις τις οποίες θα της θέσουν πολίτες, σε μία εκδήλωση η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από την δημόσια τηλεόραση.

Μια ομάδα 150 ψηφοφόρων κλήθηκε στην 75λεπτη αυτή εκδήλωση σε ένα πρώην βυρσοδεψείο που μετατράπηκε σε κέντρο τέχνης στο Μενχενγκλάντμπαχ, στην βιομηχανική ζώνη της δυτικής Γερμανίας. Πρόκειται να μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Το πρόγραμμα αυτό, που θα μεταδοθεί σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, είναι το δεύτερο στο οποίο η Μέρκελ επιχειρεί να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό μέσω τηλεόρασης πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Η ίδια και ο βασικός αντίπαλός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ, αντιμετώπισαν μια ομάδα τεσσάρων δημοσιογράφων την 1η Σεπτεμβρίου, σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση αμερικανικού τύπου. Το κοινό έκρινε ότι ο Στάινμπρουκ κέρδισε οριακά.

Οι περισσότερες άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις της Μέρκελ το τελευταίο διάστημα ήταν μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις.

Ο Στάινμπρουκ είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί σε ένα παρόμοιο τηλεοπτικό πρόγραμμα την Τετάρτη το βράδυ, σε μια εκπομπή στον ίδιο χώρο.

Σύμφωνα με το ARD, οι ερωτήσεις θα φιλτραριστούν εκ των προτέρων από μια ομάδα που θα είναι αρμόδια για να αποφεύγονται οι επαναληπτικές ερωτήσεις.

Σε παρόμοιες εκπομπές, το 2005 και το 2009, οι εκλογείς είχαν απαιτήσει να αναληφθεί δράση για ζητήματα της καθημερινότητάς τους και τοπικά θέματα. Η καγκελάριος σπανίως σαστίζει όταν δέχεται σκληρές ερωτήσεις ή ερωτήσεις για άβολα θέματα, καθώς έχει αποκτήσει την ικανότητα έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία να αλλάζει το θέμα εάν μια ερώτηση την φέρνει σε δύσκολη θέση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντηρητική χριστιανοδημοκρατική συμπολίτευση της Μέρκελ (CDU/CSU) αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 40% των ψήφων την ημέρα των εκλογών, γεγονός που καθιστά την καγκελάριο την επικρατέστερη υποψήφια για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση με ένα κόμμα-ήσσονα εταίρο. Οι βαθιές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό ικανό για να εισέλθουν στη βουλή καθιστούν απίθανο το σχηματισμό μιας συμμαχίας αρκετά ισχυρής για να την ανατρέψει.