Μία λεκτική γκάφα του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο με το βρετανό ομόλογό του, φαίνεται να προκάλεσε την κινητικότητα για την παράδοση των όπλων από τη Συρία. Ο Κέρι προσπάθησε να καλύψει το ολίσθημά κάνοντας λόγο για «ρητορικό σχόλιο».

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης στο CNN, τη Δευτέρα δύο υπουργοί Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα συναντήθηκαν για να διαμορφώσουν μία ενδιαφέρουσα στροφή στην συζήτηση για τη Συρία. Όπως όμως αποδεικνύεται, οι εξελίξεις έδωσαν μία μικρή ελπίδα σε ένα ζήτημα που εδώ και δύο εβδομάδες έχει γίνει μπελάς για το Λευκό Οίκο και έχει προκαλέσει βαθιές ανησυχίες στους Αμερικανούς πολίτες.

Η πρώτη κίνηση ήρθε από το νυν υπουργό, Τζον Κέρι. Σε δήλωσή του που θεωρήθηκε ότι ήταν απλά ένα ολίσθημα της γλώσσας (πιθανώς επειδή ήταν), ο Κέρι ανέφερε την πιθανότητα αν η Συρία παρέδιδε τα χημικά της όπλα, μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αν και η αντιπροσωπεία προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από αυτήν την δήλωση και η βρετανική πλευρά τη χαρακτήρισε απίθανη, η ιδέα άρχισε γρήγορα να κερδίζει έδαφος (και να την εκμεταλλεύεται η Ρωσία).

Ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Μουάλεμ, ανακοίνωσε ότι ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε προτείνει να παραδόσει υπό διεθνή έλεγχο η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο ως ένας τρόπος αναχαίτισης της αμερικανικής επέμβασης. Ο Μουάλεμ προχώρησε, δε, και ένα βήμα παρακάτω, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.

Όπως αποδείχθηκε, ο Τζον Κέρι μίλησε με τον Λαβρόφ για την προώθηση της πρότασης. Και ενώ εν πρώτοις εκφράστηκε σκεπτικισμός από πλευράς Ουάσινγκτον έκανε λόγο για σκεπτικισμό λόγω του «πρότερου ανέντιμου βίου» της συριακής κυβέρνησης, έγινε εμφανές ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε περίπτωση μία τέτοια πρωτοβουλία να μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική κατάρρευση τον αμερικανό πρόεδρο μετά από καταψήφιση στο Κογκρέσο -και πιθανώς να «σώσει» τη χώρα από το ανυπολόγιστο κόστος μίας ακόμη στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή- κάποιοι από την αμερικανική αντιπροσωπεία θεώρησαν ότι πρέπει να εξεταστεί.

Ετσι, λίγες αφότου ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η δήλωση του Τζον Κέρι ήταν μία «μεγάλη γκάφα», το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η «αξιόπιστη απειλή» ενός αμερικανικού σχεδίου έχει προκαλέσει ένα διπλωματικό άνοιγμα.