Η Ρωσία προσφέρει στον εαυτό της«μια θύρα εξόδου» με την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας πως η «αποφασιστικότητα των Δυτικών απέδωσε».

«Πιστεύω ότι ο κ. Πούτιν  προσφέρει ίσως στον εαυτό του μια θύρα εξόδου επειδή το να μείνει προσκολλημένος σαν βράχος στον κ. Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι πολύ βαρύ», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς μιλώντας στο ραδιοσταθμό Ερόπ 1. Έκανε λόγο για μια μεταστροφή των Ρώσων η οποία προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον, αλλά επίσης «επιφυλακτικότητα».

«Υποδεχόμαστε αυτή την πρόταση με ενδιαφέρον όσο και με επιφυλακτικότητα. Ενδιαφέρον, επειδή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το άνοιγμα και αυτό μπορεί ίσως να επιτρέψει την εξεύρεση μιας λύσης. Επιφυλακτικότητα, επειδή πρόκειται όπως και να έχει για μια μεταστροφή της Ρωσίας και επίσης επειδή πρακτικά αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

«Στην αρχή οι Ρώσοι αρνούνταν ότι υπήρχε απόθεμα χημικών στη Συρία. Στη συνέχεια αρνήθηκαν πως υπήρξε χημική σφαγή. Εξελίχθηκαν. Πολύ καλά», δήλωσε. Ο γάλλος υπουργός απέδωσε αυτή τη "μεταστροφή" στην αποφασιστικότητα των Δυτικών και στη βούληση της Μόσχας να αποστασιοποιηθεί έναντι της Δαμασκού. «Η αποφασιστικότητά μας απέδωσε και αντιλαμβάνονται πως οι αποδείξεις της χημικής σφαγής είναι ολοένα και πιο συντριπτικές και συνεπώς θέλουν να μπορέσουν να αποστασιοποιηθούν λίγο από τον εναγκαλισμό της Συρίας».