current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:23

Ροχανί: Δεν θα παραιτηθούμε στο ελάχιστο από τα δικαιώματά στην πυρηνική ενέργεια

Μηνύματα προς τη Δύση έστειλε η Τεχεράνη. Το Ιράν «δεν θα παραιτηθεί στο ελάχιστο» από τα δικαιώματά του στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία του ενώπιον των ιμάμηδων της χώρας που τελούν την προσευχή, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Δημοσίευση 10:23’
αρθρο-newpost

Μηνύματα προς τη Δύση έστειλε η Τεχεράνη. Το Ιράν «δεν θα παραιτηθεί στο ελάχιστο» από τα δικαιώματά του στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία του ενώπιον των ιμάμηδων της χώρας που τελούν την προσευχή, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Μηνύματα προς τη Δύση έστειλε η Τεχεράνη. Το Ιράν «δεν θα παραιτηθεί στο ελάχιστο» από τα δικαιώματά του στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία του ενώπιον των ιμάμηδων της χώρας που τελούν την προσευχή, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί στο ελάχιστο από τα απόλυτα δικαιώματα» του Ιράν όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, τόνισε, ενώ ο υπουργός του των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον αναμένεται να συναντηθούν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά.

Μετά την εκλογή του τον Ιούνιο ο Ροχανί, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, δήλωσε ότι θέλει να διεξαγάγει «σοβαρές διαπραγματεύσεις χωρίς να χαθεί χρόνος» με τις μεγάλες δυνάμεις και ότι είναι έτοιμος για «περισσότερη διαφάνεια» χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει στα «αναμφισβήτητα δικαιώματα» του Ιράν, κυρίως όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου — μια δραστηριότητα που είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών χωρών της Δύσης.

Ο προκάτοχός του, ο συντηρητικός Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δεν σταματούσε να προκαλεί την Δύση επαναλαμβάνοντας και αυτός ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν θα παραιτηθεί στο ελάχιστο από τα νόμιμα δικαιώματά του» στον πυρηνικό τομέα.

Απέναντι στην άρνησή του να σταματήσει το Ιράν τις ευαίσθητου χαρακτήρα πυρηνικές δραστηριότητες, οι χώρες της Δύσης επέβαλαν στην Τεχεράνη οικονομικές κυρώσεις με στόχο να πλήξουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τις τραπεζικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό. Οι κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% των ιρανικού πετρελαϊκών εξαγωγών, την πτώση της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος και πληθωρισμό άνω του 40%.

«Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα με τις απειλές και τις κυρώσεις», πρόσθεσε ο Ροχανί, του οποίου η χώρα κατηγορείται —παρά τις διαψεύσεις της— ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον ιρανό πρόεδρο, οι πρώτες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη (μεταξύ του Ζαρίφ και της Αστον) και κατόπιν θα συνεχιστούν σε άλλο μέρος (που δεν έχει διευκρινιστεί) με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν διακοπεί από τον Απρίλιο, δεν σημείωσαν καμιά αξιοσημείωτη πρόοδο.

Ο Ροχανί ανέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών τις διαπραγματεύσεις με τις «ξένες πλευρές», δηλαδή τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, μια κίνηση που δείχνει την βούληση του νέου προέδρου να προτάξει την διπλωματία για την επίλυση της κρίσης.


σχετικα αρθρα