Την ώρα που οι συγκρούσεις στη Λιβύη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η διεθνής κοινότητα σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος χάνει συνεχώς έδαφος.

Σήμερα, 14η ημέρα της εξέγερσης, ο Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ενώ η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

Nωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός, Στέφεν Χάρπερ, συμφώνησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, στην αναγκαιότητα να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, αλλά και στην εξέταση του ενδεχομένου λήψης περαιτέρω δράσεων, αν χρειαστεί.

Oι ΗΠΑ, πάντως, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του λίβυου ηγέτη στα τηλεοπτικά δίκτυα BBC και ABC. δηλώνουν ότι ο Καντάφι "εθελοτυφλεί" και είναι ανίκανος να κυβερνήσει.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης. Αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη χώρα, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, διευκρινίζοντας ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός εξετάζει διάφορες επιλογές.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τους περισσότερους να έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες, στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

ΗΠΑ: Ο Καντάφι εμποδίζει την αναμετάδοση ξένων δικτύων ενημέρωσης

Παράλληλα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το καθεστώς της Λιβύης ότι προκαλεί παρεμβολές στην αναμετάδοση των προγραμμάτων των ξένων δικτύων ενημέρωσης, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια διαψεύδει τις δηλώσεις του Καντάφι, σύμφωνα με τις οποίες στη χώρα επικρατεί ηρεμία.

Λιβύη παρεμποδίζει την κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Αλ Τζαζίρα και το Αλ Χούρα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα όσο ισχυρίζεται ο Καντάφι", τονίζει στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Το αμερικανό τηλεοπτικό δίκτυο, στην αραβική γλώσσα, ανακοίνωσε πως σημειώνονται παρεμβολές στην κάλυψη των ιστορικών γεγονότων στην Λιβύη από το δορυφορικό σύστημα Nilesat το οποίο χρησιμοποιείται στην αναμετάδοση των δικτύων Αλ Τζαζίρα και Αλ Αραμπίγια.

Διεθνή μεσολαβητική επιτροπή προτείνει ο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πρότεινε χθες Δευτέρα την ανάληψη διεθνούς διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στη Λιβύη κατά του φίλου και πολιτικού του συμμάχου Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Τσάβες είπε ότι έχει ήδη συζητήσει την ιδέα του με κάποια από τα μέλη της ALBA, στην οποία ανήκουν αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και με κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

"Ελπίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία επιτροπή που θα μεταβεί στη Λιβύη για συνομιλίες με την κυβέρνηση και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης", είπε ο Τσάβες στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. "Επιθυμούμε μία ειρηνική λύση...Στηρίζουμε την ειρήνη στον αραβικό κόσμο και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι προτιμότερο να αναζητηθεί "μία πολιτική λύση, παρά να σταλούν πεζοναύτες στη Λιβύη και προτιμότερη μία αποστολή καλής θελήσεως παρά να συνεχιστεί η αιματοχυσία".

Μαζί με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας, η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου.

Ο Τσάβες, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος επικριτής των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει φιλοξενήσει στη Βενεζουέλα έξι φορές τον Καντάφι, στον οποίο πρόσφερε δώρα και εξέφρασε τον θαυμασμό του, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους του να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα τώρα που καταδικάζει τον Καντάφι.

"Οπως όλοι λένε σήμερα ότι ο Καντάφι είναι δολοφόνος τότε πρέπει και ο Τσάβες να πει το ίδιο; Δεν έχω πειστεί. Δεν πρόκειται να καταδικάσω εκ του μακρόθεν. Αυτό θα ήταν έκφραση δειλίας απέναντι σε κάποιον που είναι φίλος μου και φίλος μας εδώ και πολύ καιρό χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει στη Λιβύη...Δεν είμαι δειλός, δεν είμαι ασταθής".

Καντάφι: Ο λαός μου με λατρεύει

Ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να παραδεχτεί ότι γίνονται διαδηλώσεις στους δρόμους της Τρίπολης υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Λίβυοι τον "λατρεύουν", όπως είπε η δημοσιογράφος του δικτύου ABC Κριστιάν Αμανπούρ, η οποία πήρε συνέντευξη από το Λίβυο ηγέτη.

Στην ίδια συνέντευξη του υποστήριξε πως οι άνθρωποι που έχουν κατέβει στους δρόμους και διαδηλώνουν, βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών που τους διαθέτει η Αλ Κάιντα.