current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:16

«Παράθυρο» για διπλωματική λύση στη Συρία από τον Μπαράκ Ομπάμα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, με μία διπλωματική λύση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, γεγονός που έκανε σαφές και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το διάγγελμά του τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Δημοσίευση 11:16’
αρθρο-newpost

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, με μία διπλωματική λύση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, γεγονός που έκανε σαφές και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το διάγγελμά του τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, με μία διπλωματική λύση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, γεγονός που έκανε σαφές και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το διάγγελμά του τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν αυτή η πρόταση θα πετύχει», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πρόταση της Ρωσίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι την έλαβε σοβαρά:

«Κάθε συμφωνία πρέπει να εξασφαλίζει ότι το καθεστώς Άσαντ θα εμμείνει στις δεσμεύσεις του. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης των χημικών όπλων χωρίς τη χρήση βίας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

 «Δεν θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας. Η όποια επέμβαση θα είναι στοχευμένη», είπε ακόμη ο Ομπάμα σε περίπτωση που οι διπλωματικές συζητήσεις δεν τελεσφορήσουν. Μάλιστα, δήλωσε πως έχει ζητήσει να διατηρηθεί το παρών επίπεδο συναγερμού στις ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα ζήτησε από το Κογκρέσο να καθυστερήσει τις ψηφοφορίες για το θέμα της Συρίας ώστε να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Έχω αντιταχθεί στις εκκλήσεις για στρατιωτική δράση, επειδή εμείς δε μπορούμε να επιλύσουμε τον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας με τη βία, ιδιαίτερα μετά από μια δεκαετία πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της ομιλίας του.

«Η κατάσταση, όμως, άλλαξε ριζικά στις 21 Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Άσαντ δηλητηρίασε με αέρια και οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.000 άτομα», πρόσθεσε και σχολίασε ότι «οι εικόνες από την σφαγή στη Συρία με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να βρίσκονται νεκροί σε σειρές από δηλητηριώδες αέριο, είναι αρρωστημένες». 

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «ό,τι συνέβη στο συριακό λαό είναι κίνδυνος για την ασφάλειά μας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τον Άσαντ να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται για να προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη στην χώρα του.

O Κέρι υπογράμμισε ότι ελπίζει πως η Δαμασκός θα κρατήσει τον λόγο της και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει οι ΗΠΑ να εργαστούν τις προσεχείς ημέρες μαζί με τη Ρωσία για να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.

Ο αμερικανός υπουργός, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι οι Ρώσοι θα αποστείλουν στους Αμερικανούς τις λεπτομέρειες σχετικά με την πρωτοβουλία τους να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας. «Ο Λαβρόφ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες για τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε αυτό», πρόσθεσε.
 
Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι το ρωσικό σχέδιο για τη Συρία δεν πρόκειται να πετύχει εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της δεν απορρίψουν τη στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.

«Η πρόταση μπορεί να δουλέψει μόνο εάν ακούσουμε τις ΗΠΑ και όσους τις υποστηρίζουν ότι απορρίπτουν την στρατιωτική επέμβαση» τόνισε ο Πούτιν.Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό θα είναι «σημαντικό βήμα για μια ειρηνική λύση» στη συριακή κρίση.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Είχαν προηγηθεί συνομιλίες μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, του Φρανσουά Ολάντ και του Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου για εμπλοκή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης. 

Όπως είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Ρωσία και την Κίνα «για να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα της ρωσικής πρότασης να τεθούν όλα τα συριακά χημικά όπλα και τα συναφή υλικά υπό τον πλήρη έλεγχο της διεθνούς κοινότητας ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η επαληθεύσιμη και εκτελεστή καταστροφή τους».
 
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να καταθέσει σχέδιο απόφασης για την υλοποίηση της ρωσικής πρότασης που προβλέπει τον «έλεγχο» και την «καταστροφή» των χημικών όπλων της Συρίας, αλλά και την χρήση βίας στην περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ.

Η Ρωσία από την πλευρά της, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, – ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλγό του- έσπευσε να απορρίψει το σχέδιο λέγοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό».

Σκιαγραφόντας την πρόταση που θα υποστηρίξουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι «προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία που έχει να συνεχιστεί η ανάπτυξη ενός πλήρους φάσματος απαντήσεων».

Έτοιμη να υπογράψει την συνθήκη απαγόρευσης των χημικών η Δαμασκός

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Δαμασκός συμφώνησε με το ρωσικό σχέδιο για να τεθούν τα χημικά της όπλα σε καθεστώς εποπτείας. Μάλιστα, ο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι το καθεστώς είναι έτοιμο να υπογράψει  τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα που προβλέπει την απαγόρευση ανάπτυξης, αποθήκευσης και χρήσης.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ο Σύρος υπουργός δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα και να σταματήσει την παραγωγή τέτοιου είδους όπλων.


σχετικα αρθρα