current views are: 1

10 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:10

Θα πληρωθούν τα «σπασμένα» του πρώην δικτάτορα της Νότιας Κορέας

Η οικογένεια του πρώην δικτάτορα και προέδρου της Νότιας Κορέας Τσουν Ντου-χουάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα αποπληρώσει τα βαριά πρόστιμα τα οποία του είχαν επιβληθεί και ζήτησε συγγνώμη από το έθνος για την υπόθεση αυτή, που εκκρεμεί επί δεκαετίες.

Δημοσίευση 12:10’
αρθρο-newpost

Η οικογένεια του πρώην δικτάτορα και προέδρου της Νότιας Κορέας Τσουν Ντου-χουάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα αποπληρώσει τα βαριά πρόστιμα τα οποία του είχαν επιβληθεί και ζήτησε συγγνώμη από το έθνος για την υπόθεση αυτή, που εκκρεμεί επί δεκαετίες.

Η οικογένεια του πρώην δικτάτορα και προέδρου της Νότιας Κορέας Τσουν Ντουχουάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα αποπληρώσει τα βαριά πρόστιμα τα οποία του είχαν επιβληθεί και ζήτησε συγγνώμη από το έθνος για την υπόθεση αυτή, που εκκρεμεί επί δεκαετίες.

Τον Απρίλιο του 1997, το ανώτατο δικαστήριο της Νότιας Κορέας είχε αποφασίσει ότι ο Τσουν όφειλε να καταβάλει στο νοτιοκορεάτικο δημόσιο ένα πρόστιμο ύψους 220,5 δισεκ. γουόν (189 εκατ. δολαρίων), ποσό το οποίο κατά εκτιμήσεις ήταν σχεδόν ίσο με το ύψος των δωροδοκιών που είχε λάβει από επιχειρηματίες.

Ο Τσουν, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος είχε καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα το 1979 και κυβέρνησε ως και το 1988, έχει ακόμη σήμερα ανεξόφλητες οφειλές προς το νοτιοκορεάτικο δημόσιο οι οποίες ανέρχονται σε 167 εκατ. γουόν.
Ο πρεσβύτερος γιος του Τσουν Τζάε Κουκ, δήλωσε ότι η οικογένεια θα καταβάλει τα οφειλόμενα εκποιώντας ακίνητα και άλλα περιουσιακά της στοιχεία.

«Σκύβω το κεφάλι ζητώ συγγνώμη από το λαό εκ μέρους της οικογένειάς μου, διότι προκλήθηκαν ανησυχίες για τα (οφειλόμενα) χρήματα», είπε ο Τσουν Τζάε Κουκ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην εισαγγελία της Σεούλ.

Ο Τσουν, ένας από τους πιο μισητούς πρώην ηγέτες της Νότιας Κορέας, κυρίως επειδή είχε διατάξει τη βάρβαρη καταστολή ενός κινήματος με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας στην πόλη Γκουανγκτσού το 1980, όταν τουλάχιστον 250 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους. Ο στρατηγός είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1996 για προδοσία και στάση, αλλά του δόθηκε χάρη το 1997, όταν καταδικάστηκε παράλληλα να πληρώσει βαριά πρόστιμα για τις παράνομες δοσοληψίες του με επιχειρηματίες.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που ο μεγαλύτερος γιος του Τσουν υποσχέθηκε να επιστραφούν προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων παιδιών του.

Ο Τσουν ζει σε ένα μεγάλο οίκημα στην Σεούλ. Τα παιδιά του είχαν προσφερθεί να παραχωρήσουν το σπίτι αυτό στις αρχές για να καλυφθεί μέρος των οφειλομένων, αλλά κατόπιν ανακάλεσαν αυτή την πρόταση λέγοντας ότι οι γονείς τους θέλουν να ζήσουν σε αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους.

«Η οικογένεια θα συνεργαστεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν ώστε οι ενέργειες των αρχών για την αποπληρωμή των προστίμων να ολοκληρωθεί ομαλά και θα αντιμετωπίσουμε με συναίνεση τις όποιες έρευνες», δήλωσε ο γιος του.


σχετικα αρθρα