Τέσσερα μέλη της ΕΤΑ συνελήφθησαν σήμερα στο Μπιλμπάο και στα περίχωρά του στη διάρκεια επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι τα τέσσερα άτομα- δύο άντρες και δύο γυναίκες- ανήκουν σε ομάδα της ΕΤΑ που ευθύνεται για πολλές επιθέσεις και ειδικά για την δολοφονία του αρχηγού μονάδας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Εδουάρδο Πουέλες τον Ιούνιο του 2009, επισημαίνουν οι εφημερίδες El Pais και El Mundo στην ηλεκτρονική τους έκδοση.

Ο Πουέλες σκοτώθηκε σε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Αριγκοριάγκα κοντά στο Μπιλμπάο.

Η σημερινή επιχείρηση συνδέεται με την σύλληψη στην Μπαγιόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας του φερόμενου ως στρατιωτικού ηγέτη της ΕΤΑ Μικέλ Καμπίκοϊτζ Καρέρα Σαρόμπε, γνωστού ως 'Ατα, τον Μάιο του 2010.

Μετά τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πολλά έγγραφα, τα οποία τούς επέτρεψαν να φτάσουν στα τέσσερα μέλη της οργάνωσης, αναφέρουν οι δύο εφημερίδες.

Η οργάνωση των βάσκων αυτονομιστών ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου "μονομερή και μόνιμη εκεχειρία".

Οι ισπανικές αρχές εκτιμούν πως η εκστρατεία τους εναντίον της ΕΤΑ τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με άλλες χώρες, ειδικά την Γαλλία, έχει αποδυναμώσει την επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης.