Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί η Ρωσία και η Συρία να αποδείξουν ότι η ρωσική πρόταση να τεθούν τα χημικά όπλα της Δαμασκού υπό διεθνή έλεγχο είναι ειλικρινής, δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα.

«Το βάρος τώρα πια πέφτει στη ρωσική κυβέρνηση και το καθεστώς Άσαντ (οι οποίες καλούνται) να προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία είναι μια σοβαρή και ειλικρινής πρόταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι μένουν να απαντηθούν πολλά ερωτήματα.

Ο Κάμερον είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να ακολουθήσει το ρωσικό σχέδιο, αλλά προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η ιδέα αυτή δεν είναι μια τακτική για να καθυστερήσει η αμερικανική απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού σημείωσε ότι η ρωσική πρόταση δεν θα πρέπει να καταλήξει μια «διαδικασία χωρίς τέλος».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς τέλος», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο τακτικών αντιπερισπασμού».

Ο ίδιος δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να οργανωθεί μια τέτοια διαδικασία, επισημαίνοντας ότι τη Δευτέρα σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν παραδεχόταν ότι η κυβέρνησή του διαθέτει χημικά όπλα.

Ο Κάμερον και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχαν συζητήσει το πώς θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα χημικά όπλα της Συρίας, σημείωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως η χθεσινή δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ήταν μια «γκάφα».