Στην Κροατία ζει ένας από τους 37 φρουρούς ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης τους οποίους αναζητά η Υπηρεσία Ερευνών για τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου.

Σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα "Γιούταρνι λιστ", στη Γερμανία ζουν 30 δεσμοφύλακες και οι υπόλοιποι βρίσκονται στην Αυστρία, στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ, στην Πολωνία και στην Κροατία.

Η Κεντρική Υπηρεσία Ερευνών για τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου που εδρεύει στη γερμανική πόλη Λούντβιχσμπουργκ γνωστοποίησε, την περασμένη εβδομάδα, ότι ολοκλήρωσε την προδικαστική έρευνα για τους πρώην δεσμοφύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί και ότι η μία υπόθεση συνδέεται ευθέως με την Κροατία.

Ειδικότερα, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας, ανώτατος δικαστής, Κουρτ Στριμ δήλωσε ότι εκτός από τους 30 πρώην φρουρούς που ζουν στη Γερμανία εντοπίστηκαν άλλα επτά άτομα σε διάφορες ηπείρους, ο ένας εκ των οποίων ζει στην Κροατία

Όλοι κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της συνενοχής στις δολοφονίες κρατούμενων ως φύλακες στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Από την Υπηρεσία Ερευνών στο Λούντβιχσμπουργκ τονίζουν ότι, αν παραπεμφθούν σε δίκη οι πρώην δεσμοφύλακες του Άουσβιτς, θα δοθεί μάχη με το χρόνο, επειδή ο νεότερος είναι 87 ετών και ο γηραιότερος 97 ετών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας, δεν έχει εξακριβωθεί ποιον κατάφεραν να εντοπίσουν στην Κροατία οι κυνηγοί των Ναζί από το Λούντβιχσμπουργκ.

Οι συντάκτες της εφημερίδας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον κ. Στριμ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό και του έστειλαν αίτημα να αποκαλύψει περισσότερα όσον αφορά την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη ναζιστικών εγκλημάτων με τόπο διαμονής την Κροατία.

Στο δημοσίευμα της "Γιούταρνι λιστ" τονίζεται ότι το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Μία από τις πιθανές εκδοχές είναι να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην φρουρού του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Ωστόσο, η Κροατία δεν θα μπορεί να τον εκδώσει όσο είναι σε ισχύ ο γνωστός ως νόμος "Lex Perkovic" επειδή το έγκλημα διαπράχθηκε πριν από τον Αύγουστο του 2002. Ο συγκεκριμένος νόμος περιορίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν μεταγενέστερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.