Εκπρόσωποι της Επιτροπής για την υπεράσπιση του Βούκοβαρ, σήμερα, ένατη μέρα των διαδηλώσεων κατά της τοποθέτησης πινακίδων στη λατινική και στην κυριλλική γραφή στα κτίρια της πόλης, στα οποία στεγάζονται δημόσιοι οργανισμοί, κάλυψαν με μαύρο ύφασμα τις προτομές του πρώτου προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και του ήρωα του Βούκοβαρ Μπλάγκο Ζάντρο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τόμισλαβ Γιόσιτις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η προτομή του εκλιπόντα προέδρου της Κροατίας, που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βούκοβαρ, καλύφθηκε "για να μην βλέπει τα επαίσχυντα συμβάντα στο Βούκοβαρ".

Θα παραμείνουμε συνεπείς και θα επιμείνουμε στο αίτημα να ανακηρυχθεί το Βούκοβαρ τόπος ευλάβειας, ανέφερε ο κ. Γιόσιτς.

Εκτίμησε ακόμη ότι όλοι επικεντρώνονται στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Βούκοβαρ για αποσπασθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, που είναι τα οικονομικά.

Ο κ. Γιόσιτς σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρωτοβουλία του προέδρου της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος επιδιώκει με διάλογο την επίτευξη συμφωνίας για τις σχέσεις έναντι των μειονοτήτων και τόνισε ότι "είναι έτοιμος για συζητήσεις, αλλά όχι έτοιμος για συμβιβασμούς".

"Εμείς θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας στο τραπέζι των συνομιλιών και εκείνοι ας καταθέσουν τα δικά τους" τόνισε, προσθέτοντας ότι τα θύματα του πολέμου στην Κροατία δεν μπορούν να εξισώνονται και ότι δεν μπορεί να μοιραστεί η ενοχή, επειδή οι Κροάτες αμύνονταν και δεν επιτέθηκαν σε κανέναν.

Νόμος που έχει υιοθετηθεί στην Κροατία καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της χώρας, στις οποίες πάνω από το 1/3 του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα. Στο Βούκοβαρ, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι Σέρβοι, οι οποίοι και χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο στα επίσημα έγγραφα.