Ο Τόμας Μπαχ είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στο Μπουένος Άϊρες κατά τη σύνοδο των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο 59χρονος Γερμανός, που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, θα αντικαταστήσει το Βέλγο χειρουργό Ζακ Ρογκ που αποχωρεί μετά από 12ετή θητεία (εξελέγη το 2001 στη Μόσχα, όταν αντικατέστησε τον Ισπανό Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ). Παράλληλα ο Μπαχ, έγινε ο 9ος πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1894 που εξελέγη στη θέση ο Δημήτριος Βικέλας.

Η εκλογή του Μπαχ, μέχρι τώρα αντιπροέδρου της ΔΟΕ, προέδρου της γερμανικής ολυμπιακής επιτροπής και «χρυσού» Ολυμπιονίκη της ξιφασκίας, έγινε μεταξύ έξι συνολικά υποψηφιοτήτων και συγκεκριμένα κατά τη 2η ψηφοφορία και ενώ στην πρώτη αποκλείστηκε ο Τσινγκ Κουό Γου από την Κινεζική Ταϊπέι.

Εκεί, δηλαδή στη 2η ψηφοφορία, επικράτησε του Ουκρανού Σεργκέι Μπούμπκα, του Ενγκ Σερ Μιάνγκ από τη Σιγκαπούρη, του Πορτορικανού Ρίτσαρντ Κάριον και του Ελβετού Ντένις Οσβαλντ. Ο Μπαχ απέσπασε 49 ψήφους από τους συνολικά 93 των μελών της ΔΟΕ, έναντι 29 του 2ου της ψηφοφορίας Ριτσαρντ Κάριον.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του από τον απερχόμενο πρόεδρο Ζακ Ρογκ, ο Μπαχ ανέβηκε στο βήμα της 125ης συνόδου της ΔΟΕ και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, μιλώντας σε επτά γλώσσες, για την εμπιστοσύνη τους. «Αυτή η εκλογή είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης που μου στέλνετε», είπε. «Είναι μια μεγάλη ευθύνη και θα τηρήσω το πιστεύω μου που είναι: «Ενότητα και Διαφορετικότητα»