Η τουρκική αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους μετά το θάνατο ενός διαδηλωτή στη νότια επαρχία Χατάι νωρίτερα την Τρίτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δεκάδες άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού, προήλασαν στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, εκτοξεύοντας δακρυγόνα στα κάθετα στενά, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να διαφύγουν, αφού η αστυνομία απέκλεισε την είσοδο στην πλατεία Ταξίμ.

Καθώς άρχιζε η επέμβαση της αστυνομίας, ο πεζόδρομος, ένας από τους πλέον εμπορικούς της Κωνσταντινούπολης, φωτίστηκε από τις λάμψεις πυροτεχνημάτων τα οποία εκτόξευσαν ορισμένοι μασκοφόροι διαδηλωτές εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ο Αχμέτ Ατακάν, 22 ετών, σκοτώθηκε στην Αντάκια (Αντιόχεια) κατά την διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της αστυνομικής καταστολής. Τα αίτια του θανάτου του αμφισβητούνται.

Ο θάνατός του πυροδότησε νέες εκκλήσεις σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, αλλά σποραδικά επαναλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Χατάι, μεταξύ άλλων.