Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία δεν ευθύνεται για τον θάνατο, δύο ημέρες νωρίτερα, ενός διαδηλωτή και κατήγγειλε την εκμετάλλευση του θανάτου αυτού για ανατρεπτικούς σκοπούς.

«Χθες οι εικόνες που προβλήθηκαν από τις τηλεοράσεις έδειξαν ότι η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επέμβει, όπως επίσης ότι υπήρξε μια πτώση από ψηλό σημείο», δήλωσε ο Γκιουλέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Επιπλέον η έκθεση της νεκροψίας καταλήγει στο συμπέρασμα της πτώσης, αλλά παρά ταύτα, εμείς συνεχίζουμε την έρευνα», πρόσθεσε αναφερόμενος στον θάνατο, τη Δευτέρα, του 22χρονου Αχμέτ Ατακάν που μετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο θάνατος αυτός προκάλεσε επέκταση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα χθες βράδυ, εκ των οποίων ορισμένες εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία που διήρκησαν όλη τη νύχτα.

Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.
Ο υπουργός Εσωτερικών, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, κατήγγειλε ότι οι διαδηλώσεις αυτές έχουν σκοπό την πρόκληση ταραχών στην χώρα.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι κατηγορίες αυτές που ακούστηκαν πριν εξακριβωθεί πώς σημειώθηκαν τα γεγονότα, η άμεση εκμετάλλευση του συμβάντος, στόχο έχουν να βλαφτεί η αστυνομία και να μετατραπεί ο θάνατος αυτός σε προβοκάτσια, να εξωθηθεί ο ένας να στραφεί εναντίον του άλλου».

Ο Γκιουλέρ υπογράμμισε ότι τα περιστατικά αυτά αυξάνονται εδώ και αρκετές ημέρες, κυρίως στην Αντάκια και αποσκοπούν να «σπείρουν το χάος», ενώ εκτίμησε ότι πρόκειται για «εθνοτικές προκλήσεις».

Η πόλη Αντάκια, κοντά στη Συρία, κατοικείται από Τούρκους, Κούρδους και Άραβες, αλλά επίσης σε θρησκευτικό επίπεδο, από μουσουλμάνους σουνίτες και αλαουίτες, τη μειονότητα στην οποία ανήκει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το κύμα των δεκάδων χιλιάδων σύρων προσφύγων που καταφεύγει στην πόλη αυτή έχει κορυφώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων. Οι αλαουίτες είναι τελείως αντίθετοι στην τουρκική πολιτική υπέρ της υποστήριξης των σύρων ανταρτών.