Στη Βενετία θα συναντηθούν, αύριο, Πέμπτη, οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, έπειτα από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών χωρών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επιβεβαίωσης των εθνικών συμφερόντων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού της Σλοβενίας.

Οι τρεις πρωθυπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα της καταπολέμησης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και οι τρεις χώρες βρίσκονται σε ύφεση, μετέδωσε το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων "STA".

Πριν από μια εβδομάδα, η κ. Μπράτουσεκ συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της Ενρίκο Λέτα, ο οποίος δήλωσε ότι, ύστερα από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "η βόρεια Αδριατική κατέστη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και στρατηγική περιοχή".

Πέραν των θεμάτων της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εξετάσουν και ορισμένα ζητήματα που προκαλούν "ένταση" στις σχέσεις τους, με έμφαση στο σχεδιαζόμενο - από την Ιταλία - έργο κατασκευής του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ακουιλίνια, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Η Λιουμπλιάνα αντιτίθεται σ' αυτό το σχέδιο, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες. Στις 24 Ιουλίου, η Σλοβενία καταψήφισε τη λίστα προτεραιοτήτων ενεργειακών έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση αυτές τις ανησυχίες, παρά το γεγονός ότι, επτά σλοβενικά έργα περιλαμβάνονται στην προαναφερόμενη λίστα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διορία στις δύο χώρες (Σλοβενία - Ιταλία) μέχρι τον Οκτώβριο να επιλύσουν το θέμα, ούτως ώστε η λίστα των ενεργειακών έργων να εγκριθεί.

Η κ. Μπράτουσεκ συζήτησε στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου "Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ" το θέμα με τον κ. Λέτα και ανακοίνωσαν ότι, θα εξουσιοδοτήσουν τους αρμόδιους υπουργούς να αναζητήσουν τις πιθανές λύσεις.

Η νέα τριμερής συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από μια αντίστοιχη που έγινε μεταξύ των πρωθυπουργών της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Αυστρίας, στο Γκρατς, στο τέλος του περασμένου μήνα, όταν ανακοίνωσαν ότι οι τρεις χώρες προχωρούν, από κοινού, σε σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.