Τουρκία: Σε δίκη στρατιωτικός για την απόπειρα σε βάρος του Οζάλ

Τουρκία: Σε δίκη στρατιωτικός για την απόπειρα σε βάρος του Οζάλ

Δικαστήριο της Άγκυρας άρχισε σήμερα να δικάζει ερήμην έναν απόστρατο ταξίαρχο για απόπειρα φόνου με δηλητήριο σε βάρος του προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πέθανε το 1993.

Ο απόστρατος ταξίαρχος Λεβέντ Ερσόζ δεν εμφανίσθηκε για «λόγους υγείας» στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, στην οποία είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος.

Ο αξιωματικός αυτός καταδικάσθηκε ήδη φέτος το καλοκαίρι σε κάθειρξη 22 ετών και 6 μηνών στο πλαίσιο μιας από τις πολυάριθμες υποθέσεις συνωμοσίας με στόχο την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Απρίλιο, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Ερσόζ στην υπόθεση Οζάλ αποφεύγοντας έτσι να παραγραφεί η υπόθεση, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα.

Το λείψανο του Οζάλ είχε εκταφεί τον Οκτώβριο 2012, καθώς ορισμένα μέλη της οικογένειάς του υποστηρίζουν πως είχε δολοφονηθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πρώην πρόεδρος υπέκυψε από καρδιακή κρίση σε ηλικία 65 ετών. Η νεκροψία δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθεί η μια ή η άλλη θέση, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνές της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο