Δικαστήριο της Άγκυρας άρχισε σήμερα να δικάζει ερήμην έναν απόστρατο ταξίαρχο για απόπειρα φόνου με δηλητήριο σε βάρος του προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πέθανε το 1993.

Ο απόστρατος ταξίαρχος Λεβέντ Ερσόζ δεν εμφανίσθηκε για «λόγους υγείας» στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, στην οποία είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος.

Ο αξιωματικός αυτός καταδικάσθηκε ήδη φέτος το καλοκαίρι σε κάθειρξη 22 ετών και 6 μηνών στο πλαίσιο μιας από τις πολυάριθμες υποθέσεις συνωμοσίας με στόχο την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Απρίλιο, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του Ερσόζ στην υπόθεση Οζάλ αποφεύγοντας έτσι να παραγραφεί η υπόθεση, είκοσι χρόνια μετά τα γεγονότα.

Το λείψανο του Οζάλ είχε εκταφεί τον Οκτώβριο 2012, καθώς ορισμένα μέλη της οικογένειάς του υποστηρίζουν πως είχε δολοφονηθεί.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο πρώην πρόεδρος υπέκυψε από καρδιακή κρίση σε ηλικία 65 ετών. Η νεκροψία δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθεί η μια ή η άλλη θέση, όμως η εισαγγελία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνές της.