Μαχητές ισλαμιστικής οργάνωσης των σύρων ανταρτών, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα, σκότωσαν 12 μέλη της θρησκευτικής μειονοτικής κοινότητας των αλεβιτών (παραλλαγή του σιιτικού ισλάμ) στην κεντρική Συρία, μετά την κατάληψη του χωριού στο οποίο τα θύματα κατοικούσαν, ανέφερε την Τετάρτη παρατηρητήριο το οποίο υποστηρίζει την συριακή αντιπολίτευση.

Οι αλεβίτες τίθενται συχνά στο στόχαστρο φονταμενταλιστών σουνιτών μαχητών, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο μεταξύ των δυνάμεων οι οποίες πολεμούν εδώ και δυόμιση χρόνια κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου και επίσης αλεβίτη, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στις τέσσερις δεκαετίες της εξουσίας της οικογένειας Άσαντ, οι αλεβίτες, αν και αποτελούν περίπου το 12% του συριακού πληθυσμού, στελεχώνουν κατά το το μεγαλύτερο μέρος την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Συρίας.

Η άνοδος των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών εντός της στρατιωτικής παράταξης των ανταρτών και η πιθανότητα επιθέσεων σε μειονότητες αποτελούν βασικό λόγο για τον οποίο η Δύση διστάζει να εμπλακεί ενεργά στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης.

Η δολοφονία των 12 συνέβη όταν μαχητές του Μετώπου Αλ Νούσρα, το οποίο έχει δηλώσει πίστη στον αρχηγό της Αλ Κάιντα, κατέλαβε το χωριό Μακσάρ Αλ Χεζάν, ανατολικά της Χομς, την Τρίτη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διατηρεί την έδρα του στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, το οποίο διατηρεί δίκτυο πηγών εντός της Συρίας, το γεγονός επιβεβαιώνεται τόσο από κατοίκους όσο και από ιατρικές πηγές.

Ανάμεσα στα θύματα του Μετώπου Αλ Νούσρα βρίσκονται γυναίκες, αλλά και ηλικιωμένοι.

Ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στη Χομς αρνήθηκε ότι οι αντάρτες εκτέλεσαν τους αλεβίτες, σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.