Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κλείνει την έρευνά της για μια από τις πιο περιβόητες δολοφονίες του Ψυχρού Πολέμου, το φόνο του εξόριστου διαφωνούντα Γκεόργκι Μαρκόφ με τη δηλητηριασμένη άκρη μιας ομπρέλας στη Γέφυρα Γουότερλου του Λονδίνου.

Ο Μαρκόφ, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αντίπαλος του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος της Βουλγαρίας, πέθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1978 αφού ένας άγνωστος τον είχε χτυπήσει στο πόδι με τη δηλητηριασμένη άκρη της ομπρέλας του. Οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να εντοπίσουν, να συλλάβουν ή να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος οποιουδήποτε για το έγκλημα, το οποίο έγινε γνωστό ως η "βουλγαρική ομπρέλα".

"Η έρευνα σταματάει από την Πέμπτη, καθώς εκπνέει το απόλυτο όριο παραγραφής των 35 ετών", δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ρουμιάνα Αρναούντοβα.

"Για να υπερβούμε το χρόνο παραγραφής, πρέπει να έχουμε συλλάβει κάποιον ύποπτο για το έγκλημα, να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος ενός υπόπτου ή αυτός να καταζητείται. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε εντοπίσει το δράστη και δεν έχει γίνει καμιά από τις παραπάνω ενέργειες", δήλωσε η Αρναούντοβα.

Η βρετανική αστυνομία διεξάγει τη δική της έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με περιγραφές του επεισοδίου, ο Μαρκόφ, ο οποίος είχε αποσκιρτήσει στη Δύση το 1969, περίμενε το λεωφορείο όταν αισθάνθηκε ένα δυνατό τσίμπημα στο μηρό του. Ένας άγνωστος πίσω του έσκυβε εκείνη την ώρα για να πιάσει μια ομπρέλα που είχε ρίξει καταγής και μουρμούρισε "συγγνώμη" πριν απομακρυνθεί.

Ο Μαρκόφ υπέκυψε τέσσερις ημέρες αργότερα δηλητηριασμένος, όπως πιστεύεται, από ρικίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο.

Πριν από πέντε χρόνια, η βουλγαρική εφημερίδα "Ντνέβνικ" είχε δημοσιεύσει μια έρευνα βασισμένη στους απόρρητους φακέλους της αστυνομίας της κομμουνιστικής περιόδου, όπου ως ύποπτος για τη δολοφονία του Μαρκόφ αναφερόταν ένας πράκτορας με την κωδική ονομασία "Πικαντίλι".

Οι φάκελοι δείχνουν πώς ο πράκτορας είχε δεχθεί "ειδική εκπαίδευση" από τη μυστική αστυνομία της Βουλγαρίας και είχε τιμηθεί με δύο παράσημα, ενώ του είχαν επίσης δοθεί δωρεάν διακοπές και 30.000 δολάρια μετά το θάνατο του Μαρκόφ, ανέφερε το δημοσίευμα της "Ντνέβνικ", προσθέτοντας πως η υπόθεση του Μαρκόφ είχε συζητηθεί με την Κα-Γκε-Μπε στη Μόσχα.

Το 2008 βούλγαροι εισαγγελείς παρέτειναν την έρευνα για πέντε χρόνια, με την ελπίδα πως η πρόσβαση στους φακέλους της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής εποχής θα βοηθούσε να διαλευκανθεί η υπόθεση. Όμως οι βουλγαρικές αρχές υποστηρίζουν πως οι φάκελοι αυτοί δεν αποσαφήνισαν την ταυτότητα του δολοφόνου.