Ομόφωνα κατά του σχεδίου νόμου του έργου του χρυσωρυχείου Rosia Montana τάχθηκαν τα μέλη της επιτροπής δημόσιας διοίκησης της Γερουσίας της Ρουμανίας. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάριους Βάλκον δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου θα σταλεί, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, για συζήτηση στη ρουμανική Βουλή.

Το σχέδιο νόμου για την εκμετάλλευση μεταλλευμάτων χρυσού είχε τη στήριξη των υπουργών Περιβάλλοντος Ροβάνα Πλαμπ και Πολιτισμού Ντάνιελ Μπάρμπου, καθώς επίσης και των εκπροσώπων του αρμόδιου υπουργείου για σημαντικά έργα και της υπηρεσίας ορυκτών πόρων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Agerpres".

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι, εάν η Βουλή απορρίψει το σχέδιο νόμου για το έργο, τότε η άδεια εξόρυξης που περιλαμβάνεται σ' αυτό, δεν θα ισχύει.

Η άδεια εξόρυξης υφίσταται από το 1999-2000 είπε ο κ. Πόντα και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές απώλειες, όπως υπολογίζονται από την εταιρεία (Rosia Montana Gold Corporation) και περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο με αυτήν, είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπογράμμισε δε, ότι η εταιρεία, με επίσημες επιστολές της, αναφέρεται σε δαπάνες και εμπορικές απώλειες που απορρέουν από την εξέλιξη του συγκεκριμένου συμβολαίου.

"Για δεκατέσσερα χρόνια, η (εκάστοτε) κυβέρνηση απέτυχε να δράσει σε σχέση με το θέμα είπε ο κ. Πόντα.

"Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το αίτημα για διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή για το θέμα είναι μια 'φυσιολογική' κίνηση" ανέφερε.