current views are: 1

11 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση19:44

Αποζημίωση από το Ισραήλ στην οικογένεια του «κρατούμενου Χ» Ζίγκιερ

Το Ισραήλ θα πληρώσει αποζημίωση τεσσάρων εκατομμυρίων σέκελ (1,1 εκατομμύριο δολάρια, 842.000 ευρώ) στην οικογένεια του Μπεν Ζίγκιερ, του “κρατούμενου Χ”.

Δημοσίευση 19:44’
αρθρο-newpost

Το Ισραήλ θα πληρώσει αποζημίωση τεσσάρων εκατομμυρίων σέκελ (1,1 εκατομμύριο δολάρια, 842.000 ευρώ) στην οικογένεια του Μπεν Ζίγκιερ, του “κρατούμενου Χ”.

Το Ισραήλ θα πληρώσει αποζημίωση τεσσάρων εκατομμυρίων σέκελ (1,1 εκατομμύριο δολάρια, 842.000 ευρώ) στην οικογένεια του Μπεν Ζίγκιερ, του “κρατούμενου Χ”, ενός πρώην πράκτορα της Μοσάντ που βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, ανακοίνωσε χθες βράδυ το υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Ύστερα από διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές (η οικογένεια του Μπεν Ζίγκιερ και το κράτος) συμφώνησαν το κράτος να πληρώσει τέσσερα εκατομμύρια σέκελ στην οικογένεια του θανόντα”, τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης που διευκρινίζει ότι η οικογένεια του Ζίγκιερ είχε κατηγορήσει το κράτος ότι επέδειξε “αμέλεια όσον αφορά τον χειρισμό της υπόθεσης”.

Σύμφωνα με την έκθεση του δικαστηρίου για την αυτοκτονία του Ζίγκιερ, τον Δεκέμβριο του 2010, μια από τις τρεις οθόνες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί στο κελί του δεν λειτουργούσε και δεν υπήρχε κανένας φρουρός της φυλακής στην αίθουσα ελέγχου με τις οθόνες την ώρα που ο Ζίγκιερ απαγχονίστηκε.

Ο Ζίγκιερ, ένας 34χρονος ισραηλινο-αυστραλός δικηγόρος, φέρεται να είχε δώσει πληροφορίες στην σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ εργαζόταν για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, τη Μοσάντ, κυρίως παραδίδοντας τα ονόματα τουλάχιστον δύο πληροφοριοδοτών του Ισραήλ, είχε γράψει τον Μάρτιο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Η συμφωνία αυτή λαμβάνει χώρα δίχως το κράτος να αναγνωρίζει τα λάθη που τού προσήψαν. Ο λόγος για τον οποίο το κράτος δέχτηκε να πληρώσει την αποζημίωση είναι για να μην παραπεμφθεί η υπόθεση στο δικαστήριο, κάτι που θα οδηγούσε στη δημοσιοποίηση πολλών λεπτομερειών ευαίσθητου χαρακτήρα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην εθνική ασφάλεια”, διευκρίνισε το υπουργείο.


σχετικα αρθρα