Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στους δρόμους της Βαρσοβίας έπειτα από κάλεσμα των εργατικών σωματείων, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κεντρώας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.

Κρατώντας σημαίες του συνδικάτου Αλληλεγγύη και άλλων μεγάλων εργατικών σωματείων, οι διαδηλωτές —15.000 τον αριθμό σύμφωνα με τη δημαρχία της πόλης, 23.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές— συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά από πολλά υπουργεία, υπό τον ήχο τύμπανων, με τρομπέτες και σειρήνες, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία ως το κτήριο του Κοινοβουλίου.

Τα εργατικά σωματεία διεκδικούν κατά κύριο λόγο την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, που έχει αυξηθεί στα 67 έτη και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ κατήγγειλαν την διευρυνόμενη προσωρινή απασχόληση και την αύξηση του χρόνου εργασίας.
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση πως κωφεύει στα αιτήματά τους και πως αρνείται τον κοινωνικό διάλογο.

«Θέλουμε να τεθεί τέλος στις επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είμαστε αντίθετοι στους νέους εργαζόμενους με τέτοιες συμβάσεις για μόνον δύο, ή τρείς μήνες», εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 60χρονος Τζίσλαφ Ουράμπανεκ, εργάτης στο εργοστάσιο χημικών του Πούλαβι και μέλος της Αλληλεγγύης.

Περίπου 600 διαδηλωτές εγκατέστησαν σκηνές μπροστά από το Κοινοβούλιο και πρόκειται να καταλύσουν εκεί έως το Σάββατο, οπότε και διοργανώνεται νέα διαδήλωση από τα συνδικάτα, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι, που επισκέπτεται τη Βαρσοβία, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον όγκο της κινητοποίησης: «πιστεύω πως η δημοκρατία, είναι επίσης η δυνατότητα να διαδηλώνεις τα αισθήματα και τις επιθυμίες σου, να αξιώσεις ό,τι επιθυμείς με ειρηνικό τρόπο, και αυτό έπραξαν κι οι άνθρωποι έξω από το Κοινοβούλιο», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή της με την πρόεδρο της κάτω βουλής, Εύας Κόπατς.