Για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ κατά της Συρίας προειδοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τις ΗΠΑ να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της Συρίας να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.

Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική», αναφέρει ο κ. Πούτιν σε άρθρο του στην εφημερίδα News York Times.

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης» και υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι «τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές»,

«Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της συριακής κυβέρνησης να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια αυτό να καταστραφεί», σημειώνει και χαιρετίζει την «αναπτυσσόμενη σχέση» εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Καλωσορίζω το ενδιαφέρον του (αμερικανού) προέδρου να συνεχίσει τον διάλογο με την Ρωσία για τη Συρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να έχει από σήμερα στη Γενεύη διήμερες επαφές με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που θα επικεντρωθούν στο ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και ανέβαλε το σχέδιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας.