Είμαστε "αρκετά σοβαροί" όσον αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους και θέλουμε να προχωρήσουμε ως προς αυτές, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη συνάντησής του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Νέα Υόρκη.

"Θα μιλήσουμε για το πώς θα επαναλάβουμε και θα συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία για να επιτύχουμε μια ιστορική συμφωνία για ειρήνη και ασφάλεια μεταξύ ημών και των Παλαιστινίων", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνάντησής του με την Κλίντον.

"Επίσης ελπίζουμε να τη διευρύνουμε σε πολλές άλλες αραβικές χώρες (...) είμαστε αρκετά σοβαροί όσον αφορά (την πρόθεσή μας) να το κάνουμε και θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτό", προσέθεσε.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι σοβαροί όσον αφορά τις συνομιλίες αυτές.

"Ο (ισραηλινός) πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Αμπάς είναι και οι δύο πολύ προσηλωμένοι σε μια λύση με δύο κράτη. Και θα βρούμε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε", σημείωσε η Κλίντον.

"Οι πιθανότητες επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα καλυτερεύσουν σημαντικά αν επιτύχουμε μια μεγάλου εύρους κατανόηση όσον αφορά την ασφάλεια μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ", υπογράμμισε παράλληλα ο Νετανιάχου.

Η συνάντηση αυτή γίνεται την ώρα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξανάρχισαν το Σεπτέμβριο δείχνουν ήδη να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μετά την άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτή είναι επίσης η πρώτη ισραηλινο-αμερικανική συνάντηση που γίνεται μετά την ήττα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Αυτός είναι ένας παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, να ενθαρρύνει τον Νετανιάχου να αντισταθεί στα αιτήματα της Ουάσινγκτον για το πάγωμα του εποικισμού.