Στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του λιβυκού καθεστώτος, η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι και άλλων συνεργατών του, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (OeNB).

"H OeNB δηλώνει ότι περί το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ σε λιβυκά κεφάλαια είναι κατατεθειμένα σε αυστριακούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Ποιο τμήμα αυτών σχετίζεται με άτομα τα οποία αφορούν οι κυρώσεις χρειάζεται αποσαφήνιση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Το συνολικό ύψος των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων στην Αυστρία δεν είναι γνωστό. Πρέπει σε αυτά να περιληφθεί η ακίνητη περιουσία, κυρίως μία πολυτελής έπαυλη που διαθέτει στη Βιένη ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ.

Η Αυστρία καλλιέργησε προνομιακές σχέσεις με την Τρίπολη, κυρίως επί της πρωθυπουργίας του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Μπρούνο Κράισκι (1970-1983) , ο οποίος υποδέχθηκε τον συνταγματάρχη Καντάφι στη Βιένη το 1982, όταν αυτός ήταν απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα.

Πιο πρόσφατα, οι καλές σχέσεις ανάμεσα στη Βιέννη και την Τρίπολη διατηρήθηκαν χάρη στη φιλία του ιστορικού ηγέτη της αυστριακής άκρας δεξιάς Γεργκ Χάιντερ , που σκοτώθηκε το 2008, με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, τότε φοιτητή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Γαλλικός έλεγχος των λιβυκών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Την ίδια ώρα, η Γαλλία επιδιώκει τον έλεγχο "όλων των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών" και κυρίως την παρεμπόδιση της πώλησης μετοχών του λιβυκού κράτους σε ευρωπαϊκές εταιρείες για τη χρηματοδότηση της καταστολής, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Λοράν Βοκιέ.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC, ο Λοράν Βοκιέ τάχθηκε υπέρ της στήριξης από τη Γαλλία μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας η οποία "θα επιτρέπει πραγματικό έλεγχο επί όλων των συναλλαγών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πόλεμο στη Λιβύη".