Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Οι νυχτερινές διαμαρτυρίες «πυρπολούν» κάθε βράδυ την κυβέρνηση Ερντογάν ο οποίος στέλνει δυνάμεις καταστολείς να πνίξουν στο αίμα κάθε διαμαρτυρία επιδεικνύοντας το απολυταρχικό του πρόσωπο. Το γεγονός ότι αυτό μπορεί και να του στοίχισε την επόμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν φαίνεται να τον προβλημάτισε.

Χτες τα επεισόδια επαναλήφθηκαν.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο διαδηλωτή τη Δευτέρα στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια).

Στην Κωνσταντινούπολη, επίκεντρο των συγκεντρώσεων ήταν η πλατεία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, όπου περί τους χίλιους διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να τους διαλύσουν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Η αστυνομία έκανε είκοσι συλλήψεις, ενώ πολλοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν.

Στη Σμύρνη, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Το πλήθος φώναζε "AKP, δολοφόνοι", σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η αστυνομία επενέβη και ενάντια στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Τουζλουτσαγίρ της Άγκυρας.

Ομάδα που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τουζλουτσαγίρ στην Άγκυρα, έκανε διαμαρτυρία για τον θάνατο του Αχμέτ Ατακάν στα επεισόδια του Χατάι. Έστησαν οδοφράγματα, και όταν παρά τις αστυνομικές προειδοποιήσεις δεν διαλύθηκαν, υπήρξε επέμβαση με ΤΟΜΑ και σπρέι πιπεριού. Η ομάδα αντέδρασε βάζοντας φωτιά στα οδοφράγματα και πετώντας πέτρες.

Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν και στο Αλτιγιόλ του Καντίκοϊ, για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Αχμέτ Ατακάν. Η ομάδα ζήτησε επίσης να αφεθούν ελεύθερα τα άτομα που συνελήφθησαν χτες, και όταν αργότερα θέλησαν να βαδίσουν προς τα γραφεία του ΑΚΡ, επενέβη η αστυνομία. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα οδοφράγματα που έστησαν. Με την χρήση σρπέι πιπεριού και πεπιεσμένου νερού, η ομάδα διαλύθηκε στα γύρω στενά. Κάποιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς.