Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας Αντριεάν Βιντεάνου, με τις κατηγορίες της συμπαιγνίας και της υπονόμευσης της εθνικής οικονομίας, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς της Διεύθυνσης Ερευνών κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας της Ρουμανίας (DIICOT).

Ο κ. Βιντεάνου κατηγορείται ότι «χαλάρωσε» τους όρους παράδοσης φυσικού αερίου από την κρατική εταιρεία Romgaz στον όμιλο SC Interagro, που ανήκει στον Ρουμάνο μεγιστάνα Ιοάν Νικουλάε.

Ο πρώην υπουργός κλήθηκε στα γραφεία της DIICOT όπου ενημερώθηκε πως ξεκίνησε η διαδικασία της δίωξης σε βάρος του στις 9 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη συναίνεση του προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου στο σχετικό αίτημα των εισαγγελέων.

Η DIICOT ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομίας Βάρουγιαν Βοσγκάνιαν την περίοδο Δεκέμβριος 2006- Δεκέμβριος 2008 και ο κ. Βιντεάνου την περίοδο Δεκέμβριος 2008-Σεπτέμβριος 2010, με την ιδιότητα των υπουργών Οικονομίας, υπέγραψαν και στήριξαν με έξι κυβερνητικές αποφάσεις και τρία μνημόνια «τα οικονομικά συμφέροντα της εγκληματικής ομάδας που συνέστησε ο Ιοάν Νικουλάε» και «χρησιμοποίησαν την Romgaz, μια εθνική εταιρεία στρατηγικού ενδιαφέροντος προς όφελος του ομίλου Interagro».

Η Διεύθυνση Ερευνών DIICOT εξήγησε ότι πρόκειται για σημαντικές εμπορικές εκπτώσεις στην παράδοση φυσικού αερίου στον όμιλο Interagro, υψηλότερες από τα ανώτατα όρια που θέτει η Romgaz.

Συμπληρώνει δε, ότι αυτές οι εκπτώσεις δεν είναι σύμφωνες με τις νομικές διατάξεις και, καθώς η Interagro είχε υψηλό χρέος αποπληρωμής του χρησιμοποιημένου φυσικού αερίου, προκαλούσε, παράλληλα, ζημιές στα δημόσια ταμεία, ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εισαγγελείς της DIICOT υπογράμμισαν ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους κυρίους Βοσγκάνιαν και Βιντεάνου «εμφανίστηκαν» όταν η Interagro είχε χρέος ίσο με περίπου το 70% του ετήσιου προϋπολογισμού της Romgaz και επιπλέον έπλητταν σημαντικά τις κύριες δραστηριότητες της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, «η κρατική εταιρεία κατέστη προμηθευτής ενός προνομιούχου ιδιώτη πελάτη, θέτοντας σε κίνδυνο το εθνικό ενεργειακό σύστημα».

Οι πράξεις και οι εντολές των Βοσγκάνιαν και Βιντεάνου προς όφελος της Interagro είχαν ως αποτέλεσμα την κατανομή πόρων -σε ιδιωτικά συμφέροντα- από τον κρατικό προϋπολογισμό, που είχαν διατεθεί στην Romgaz για την εξυπηρέτηση αναγκών κάλυψης ενδεχόμενων κινδύνων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενεργειακή κρίση και να πλήξουν την οικονομία και τους πολίτες, σύμφωνα με την DIICOT.

Επίσης, η Διεύθυνση τόνισε ότι η προαναφερθείσα δραστηριότητα προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων υπονόμευσε την εθνική οικονομία θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια του εθνικού ενεργειακού συστήματος.

Η DIICOT ανακοίνωσε, επίσης, ότι «η Romgaz και το υπουργείο Οικονομίας, καθώς και οι κρατικοί,αρμόδιοι φορείς, προκάλεσαν σημαντικό κίνδυνο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας, χρησιμοποιώντας την Romgaz προς όφελος της Interagro».