Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει «να κλείσει ένα οδυνηρό κεφάλαιο» με την Ινδονησία, η οποία υπήρξε αποικία της, ζητώντας επισήμως συγγνώμη για τις συνοπτικές εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας κατά τη δεκαετία του 1940.

Υπό το βλέμμα των παιδιών των ανθρώπων αυτών που εκτελέσθηκαν χωρίς να δικασθούν, ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Ινδονησία Τγερντ Ντε Ζβάαν ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του βασιλείου στη διάρκεια μιας τελετής της πρεσβείας στην Τζακάρτα.

«Εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης, ζητώ συγγνώμη γι' αυτές τις καταχρήσεις», δήλωσε ο πρεσβευτής.

«Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ελπίζει ότι η συγγνώμη αυτή θα συμβάλει στο να κλείσει ένα κεφάλαιο οδυνηρό γι' αυτούς οι ζωές των οποίων επηρεάστηκαν άμεσα από τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στο διάστημα από το 1945 ως το 1949», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος της ανεξαρτησίας της Ινδονησίας είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους μεταξύ των αυτοχθόνων.

Η Χάγη είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες ορισμένων από τα θύματα και είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως θα καταβάλει αποζημίωση 20.000 ευρώ στις χήρες τους.

Η σημερινή τελετή αφορούσε ιδιαίτερα τις εξωδικαστικές εκτελέσεις που έγιναν στη διάρκεια μιας εκστρατείας καταστολής στο νησί Σουλαουέζι, στο κέντρο του ινδονησιακού αρχιπελάγους, το 1946 και το 1947.

Δέκα χήρες έλαβαν αποζημιώσεις. Η καταστολή αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με ορισμένες ινδονησιακές πηγές, ωστόσο ιστορικοί εκτιμούν πως ο απολογισμός ήταν μερικές χιλιάδες νεκροί.