Ο Ματέο Ρέντσι, δήμαρχος της Φλωρεντίας και θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, αναφέρθηκε σήμερα στην υπόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το θέμα της πιθανής αποπομπής του οποίου λόγω της οριστικής καταδίκης του για φορολογική απάτη αναμένεται να συνεχίσει να εξετάζει αργότερα σήμερα αρμόδια επιτροπής της ιταλικής γερουσίας.

«Ο Μπερλουσκόνι και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι πρόκειται για άδικη απόφαση, πολλοί άλλοι ότι είναι απόλυτα δίκαιη. Το θέμα όμως είναι ότι σε οποιαδήποτε χώρα, όταν ένας πολιτικός ηγέτης καταδικάζεται οριστικά με απόφαση της δικαιοσύνης, το παιχνίδι τελειώνει — μπορεί να προφέρει κανείς την φράση "game over"», δήλωσε ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας.

Η αντίδραση της κεντροδεξιάς ήταν άμεση. Ο γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο, διερωτήθηκε σε ειρωνικό τόνο: «Αυτός ο Ρέντσι μήπως είναι ο σωσίας ή άραγε ο εξάδελφος του άλλου Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι προχθές επέμενε ότι ο Μπερλουσκόνι πρέπει να κερδηθεί πολιτικά και όχι διά της δικαστικής οδού;».

Σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στο μεταξύ συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή της γερουσίας που καλείται να εκφρασθεί σχετικά με την ενδεχόμενη αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το σώμα αυτό της ιταλικής βουλής.

Η κεντροαριστερά επιμένει ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ο γραμματέας των Δημοκρατικών (PD), Γκουλιέλμο Επιφάνι, με συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, προειδοποίησε ότι «αν η κεντροδεξιά ρίξει τον Λέτα, θα πρέπει να συσταθεί νέα κυβέρνηση, με στόχο την μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως μια έμμεση επιβεβαίωση, ότι η κεντροαριστερή παράταξη βρίσκεται ήδη σε επαφή με το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία και πιθανόν με βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος «Πέντε Αστέρων», για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία που να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, ίσως την Άνοιξη του 2014.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Huffington Post, στην ιταλική του έκδοση, ανέφερε ότι τα πέντε παιδιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν ήδη ετοιμάσει γραπτό αίτημα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με το οποίο του ζητούν να απονείμει χάρη στον πατέρα τους.

Κατά πληροφορίες, έχουν ζητήσει από τον ηγέτη της ιταλικής κεντροδεξιάς να την υπογράψει και ο ίδιος, όμως εκείνος δεν έχει ακόμη λάβει καμιά απόφαση.