Στη συνέντευξή που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι σκληρές αποφάσεις που λήφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο επηρέασαν πολλούς Ρώσους. Παρόλα αυτά, ανέφερε, αυτοί δεν έχουν προδώσει την Κύπρο. «Οι φίλοι μας έχουν παραμείνει φίλοι μας».

Αυτό, όπως εξήγησε , είναι πολύ σημαντικό, γιατί ενθαρρύνει και δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η οικονομία της χώρας και έχει καταστεί ένα από τα στοιχεία για να συνεχιστεί η ανάπτυξη των δεσμών με τη Ρωσία .
Από την πλευρά της η Λευκωσία θα επιχειρήσει την αποζημίωση των απωλειών που υπέστησαν οι Ρώσοι (και όχι μόνο) από το κούρεμα των καταθέσεων τους.

Θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο για συγκέντρωση χρημάτων όταν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα, πρώτα απ’ όλα στην Τράπεζα Κύπρου. Το Ταμείο αυτό, όπως εξήγησε , θα χρηματοδοτηθεί από τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που υπάρχει στην ΑΟΖ της .

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι: «Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, η Κύπρος στηρίζεται στην υποστήριξη της Ρωσίας.
Είμαστε ευγνώμονες στο ρωσικό λαό και τους ηγέτες για αυτή τη στήριξη. Η αμοιβαία πολιτική στήριξη ενώνει τις χώρες μας. Αυτό σχετίζεται πρώτα από όλα με θεμελιώδη ζητήματα του διεθνούς δικαίου και εννοώ την υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες γης Κύπρου να επιτευχθεί μια δίκαιη διευθέτηση στο νησί».

Αναγνώρισε ότι ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών και άλλων Ρώσων υπηκόων που επέλεξαν να διαμείνουν στην Κύπρο έχουν συμβάλει στην οικονομική αποκατάσταση και ευημερία.

Πρόσθεσε πως οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά, σημειώνοντας στη στενή φιλία και συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, στον τουρισμό, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην ενέργειας.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα Ρωσικές ιδιωτικές και κρατικές εταιρίες να δείξουν ενδιαφέρον σε τέτοια σχέδια όπως η δημιουργία του τερματικού σταθμού για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλα.
Από την πλευρά της η Λευκωσία, είπε ,είναι έτοιμη να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.