Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την προσωρινή κυβέρνηση της Τυνησίας να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τους θανάτους στη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια των διαδηλώσεων στο πλαίσιο της εξέγερσης, η οποία ήταν η απαρχή των λαϊκών κινητοποιήσεων σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο, ενώ άλλοι 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια στις φυλακές που συνδέονταν με τις ταραχές της περιόδου του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν περιφρονώντας αψήφιστα την ανθρώπινη ζωή σε πάρα πολλές περιπτώσεις", τόνισε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του προγράμματος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

"Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δολοφονίες κι οι σοβαρές καταγγελίες περί κακομεταχείρισης από τις υπηρεσίες ασφαλείας θα τύχουν πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας χωρίς καθυστέρηση και ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στην δικαιοσύνη", πρόσθεσε.

Η διεθνής οργάνωση ανέφερε ότι ερεύνησε υποθέσεις στις οποίες οι τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας πυροβόλησαν ανθρώπους στην πλάτη κι έχει στοιχεία ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν για να σκοτώσουν από ταράτσες, σημαδεύοντας διαδηλωτές στο κεφάλι και το στήθος με πραγματικά πυρά.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τυνησίας έχει καταστεί στόχος περαιτέρω διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες· επίκεντρο των διαμαρτυριών είναι οι δεσμοί της με την κυβέρνηση του Μπεν Άλι. Ωστόσο υπόσχεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στα μέσα Ιουλίου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι, οποίος είχε τον ίδιο ρόλο επί Μπεν Άλι, καθώς και δύο υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης, έχουν παραιτηθεί από την Κυριακή μετά το θάνατο 5 ανθρώπων στις νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και τους διαδηλωτές.