Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο να ενισχυθεί η δημοκρατία και να συνεχιστεί η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό της εξέγερσης των Κούρδων για την αυτονομία τους.

Η ανακοίνωση για το «πακέτο εκδημοκρατισμού» ακολουθεί τη δήλωση που έκανε αυτή την εβδομάδα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι διέκοψε την αποχώρηση των μαχητών του από την Τουρκία επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί.

Κούρδοι πολιτικοί ζητούν μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί η εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα, να χαλαρώσουν οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, να μειωθεί από το 10% το εκλογικό όριο για την είσοδο των κομμάτων στη βουλή και να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση, όμως δεν είναι σαφές πόσο θα προχωρεί το πακέτο των μέτρων της τουρκικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων.

Το PKK άρχισε να αποχωρεί από την Τουρκία το Μάιο, αλλά η ώθηση για να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους έχει εξασθενήσει, με τις δύο πλευρές να καταγγέλλουν η μια την άλλη ότι δεν τηρούν τα υπεσχημένα στην ειρηνευτική συμφωνία.

«Εξετάσαμε επί ώρες αυτό το πακέτο εκδημοκρατισμού», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας συνάντησης με επιχειρηματίες. «Ελπίζουμε ότι αύριο θα συζητήσουμε τα τελευταία άρθρα και πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε το πακέτο εκδημοκρατισμού σε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου».

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το πακέτο στις 16 Σεπτεμβρίου.

Το κοινοβούλιο ενδέχεται να συγκληθεί πριν από την 1η Οκτωβρίου που λήγουν οι θερινές διακοπές για να ψηφίσει το πακέτο, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Ερντογάν.