Την ανησυχία του για ενδεχόμενη παρερμηνεία των εξελίξεων γύρω από το έργο του χρυσωρυχείου Rosia Montana και την αποστολή λανθασμένων μηνυμάτων στους ξένους επενδυτές, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα.

Καθιστώντας σαφές ότι, σε καμία περίπτωση, η απόρριψη του έργου δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση διώχνει τους ξένους επενδυτές, ο κ. Πόντα υπογράμμισε ότι οι ξένες επενδύσεις ενισχύουν την απασχόληση, μειώνουν την ανεργία και αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.

Υπενθυμίζοντας ότι η άδεια που δόθηκε στην κοινοπραξία Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) έχει διάρκεια 20 ετών, ο κ. Πόντα τόνισε ότι, σε περίπτωση που το έργο απορριφθεί από τη Βουλή, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει τελικά γι' αυτό. Ωστόσο, σημείωσε πως, μόνο για να ξεκινήσει το έργο του χρυσωρυχείου, απαιτείται ποσό 1,9 δισ. δολαρίων, το οποίο δεν διαθέτει - προς το παρόν - η χώρα.

Στο μεταξύ, 22 μεταλλωρύχοι κλείστηκαν, χθες, στο ορυχείο Rosia Montana και προειδοποίησαν ότι, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για την υλοποίηση του έργου, θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Οι μεταλλωρύχοι ζητούν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας και επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Κριν Αντονέσκου, τον οποίο κατηγορούν για τις αρνητικές - όπως λένε - εξελίξεις στο θέμα (σ.σ. χθες η Γερουσία καταψήφισε το σχέδιο νόμου για το έργο).

Ο πρόεδρος του εργατικού συνδικάτου Viitorul Mineritului, Κρίστιαν Άλμπου και ο περιφερειάρχης Γκεόργκε Φένεσερ μετέβησαν στο ορυχείο για να συζητήσουν με τους μεταλλωρύχους. "Η φυσική και ψυχική τους κατάσταση είναι καλή. Το επίπεδο του οξυγόνου μειώνεται ελαφρά και η υγρασία είναι αρκετά υψηλή" είπε ο κ. Άλμπου.

Οι 22 εργαζόμενοι στην κοινοπραξία Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) κλείστηκαν στη στοά Καταλίνα-Μονουλέστι, ζητώντας την έγκριση το έργου του χρυσωρυχείου. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν συμβόλαια εργασίας συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, τα οποία λήγουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου και φοβούνται ότι αυτές οι συμφωνίες δεν θα επεκταθούν.