Χάρη από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζητεί ο πρώην επικεφαλής της βάσης της CIA στο Μιλάνο, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην Ιταλία για την παράνομη απαγωγή υπόπτου για τρομοκρατία, την οποία πραγματοποίησε προ δεκαετίας.

Ο Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι, 59 ετών, καταδικάστηκε ερήμην σε εννέα χρόνια φυλάκιση προ μηνών και κρατήθηκε για μικρό διάστημα στον Παναμά το καλοκαίρι, με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης το οποίο είχε εκδόσει η Ιταλία.

Πρόκειται για τον μόνο εκ των 26 υπαλλήλων της CIA ή της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος πληρούσε τα κριτήρια ώστε η Ιταλία να ζητήσει την έκδοσή του.

Το γραφείο του κ. Ναπολιτάνο επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι έχει λάβει το αίτημα του κ. Σέλντον Λέιντι, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ιταλός πρόεδρος έχει απονείμει ήδη χάρη σε αξιωματούχο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για την ίδια υπόθεση.

Σε αντίγραφο της επιστολής του κ. Σέλντον Λέιντι το οποίο δημοσιεύει στον ιστότοπό της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο αμερικανός πρώην πράκτορας  σημειώνει ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να δείξει «ασέβεια απέναντι στην εθνική κυριαρχία της Ιταλίας», ενώ απολογείται για τις περιπλοκές που δημιούργησε στις σχέσεις της Ιταλίας με τις ΗΠΑ.