Συνολικά 42 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 264 άνθρωποι συνελήφθησαν στις ταραχές οι οποίες ξέσπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη την χώρα για την 40ή επέτειο από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Σε αυτόν τον απολογισμό, ο οποίος δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τις αρχές, δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν κατά τις ταραχές αυτές στα προάστια της πρωτεύουσας της Χιλής.

Έξι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρες ή από την ρίψη οξέος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας Αντρές Τσάντγουικ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Σαντιάγο, Ροντόλφο Πατσέκο, βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών και φέρει "εγκεφαλικό τραύμα", το οποίο προκλήθηκε όταν επλήγη από κοκτέιλ Μολότοφ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι 264 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Εξάλλου 3 λεωφορεία και 7 μικρά λεωφορεία πυρπολήθηκαν όπως και περισσότερα από 5 αυτοκίνητα κατά τις ταραχές αυτές οι οποίες είχαν αρχίσει από νωρίς χθες.

Για να αποφευχθούν τα επεισόδια, τα οποία σημειώνονται συνήθως κατά την επέτειο αυτή, οι αρχές είχαν καταρτίσει ένα ειδικό σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν επιπλέον 8.000 αστυνομικοί στην πρωτεύουσα.

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Βαλπαραΐσο, το οποίο βρίσκεται 120 χιλιόμετρα δυτικά του Σαντιάγο, και Κονσεπσιόν, που βρίσκεται 500 χιλιόμετρα νότια.

Χθες ήταν η 40η επέτειος από το πραξικόπημα στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ κατά του σοσιαλιστή προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε.