Η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση εφόσον ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν συμφωνήσει να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, διεμήνυσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Από την πλευρά του ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα είναι μάταιη από τη στιγμή που καταστραφούν τα χημικά οπλοστάσια της Συρίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αφαιρεί κάθε δικαιολογία για στρατιωτικά χτυπήματα κατά της Δαμασκού.

«Ξεκινούμε από τη βάση ότι η ρύθμιση του προβλήματος καθιστά μάταιο κάθε πλήγμα στη Συρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και οι Αμερικανοί εταίροι μας, όπως το έχει πει ο πρόεδρος Ομπάμα, προτιμούν μια ειρηνική λύση», είπε.

Για το σκοπό αυτό «θα εργαστούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αρχής, ώστε να επιλυθούν άπαξ δια παντός τα προβλήματα με τα χημικά όπλα της Συρίας, μέσω της ένταξης της Συρίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», συνέχισε, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ομόλογός του τόνισε ότι στο ζήτημα των χημικών όπλων η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βασίζεται μονάχα στο λόγο και την καλή πίστη του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «οι ανακοινώσεις του συριακού καθεστώτος δεν αρκούν» και για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους ώστε να είναι βέβαιοι ότι η Συρία θα πραγματοποιήσει όσα υπόσχεται.

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι», είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις προσδοκίες που έχει. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι εάν αποτύχει η διπλωματία, ενδέχεται να χρειαστεί βία για να εμποδιστεί ο Άσαντ και να περιοριστεί η δυνατότητά του να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα», τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι θα πρέπει να επισπευσθεί το σχέδιο της Δαμασκού που προτίθεται να παρουσιάσει το χημικό οπλοστάσιό της έναν μήνα αφού υπογράψει τη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.