Τριάντα επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς ψυχιατρείο στη βορειο-δυτική Ρωσία τη χθεσινή νύκτα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ρωσικής επιτροπής έρευνας. «Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια τα πτώματα 10 ανθρώπων επί συνόλου 37», ανακοίνωσε η επιτροπή έρευνας της περιοχής του Νοβγκορόντ.

Μια νοσοκόμα έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να βοηθήσει ασθενείς να απομακρυνθούν.

Η αστυνομία αναζητεί στα κοντινά δάση επιζήσαντες που ενδεχομένως διέφυγαν μόνοι τους από το φλεγόμενο κτίριο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στην ανδρική πτέρυγα του ψυχιατρείου που ήταν κατασκευασμένο από ξύλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από το κρεβάτι ασθενούς που κάπνιζε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ή που έβαλε σκοπίμως φωτιά στο κρεβάτι του, σύμφωνα με άλλες πηγές.

Το κτίριο είχε πρόσφατα κριθεί ακατάλληλο από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να κλείσουν το ψυχιατρείο για λόγους ασφαλείας. Παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία με απόφαση δικαστηρίου, το οποίο έδωσε εντολή για επισκευές και τροποποιήσεις που έπρεπε να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων δήλωσε ότι η επιθεώρηση είχε κρίνει ακατάλληλο από άποψη πυρασφάλειας το κτήριο, που ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο.

Ο κυβερνήτης του Νοβγκορόντ Σεργκέι Μιτίν διευκρίνισε ότι το ψυχιατρείο, που περιελάμβανε εννέα πτέρυγες, προοριζόταν για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την εκκένωσή του.

Πολλά ψυχιατρεία, σχολεία, γηροκομεία, κέντρα αποτοξίνωσης στη Ρωσία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, συχνά της σοβιετικής εποχής, κατασκευασμένα από ξύλο.

Η χώρα έχει βεβαρυμένο ιστορικό πυρκαγιών σε ψυχιατρεία. Τον Απρίλιο, κατά την πυρκαγιά στο ψυχιατρείο της πόλης Ραμένσκι, βόρεια της Μόσχας, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μόνο τρεις επέζησαν. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στο κρεβάτι υπό την επήρεια ηρεμιστικών.

Μετά την πυρκαγιά του Απριλίου, ο Γιούρι Σαβένκο, πρόεδρος της ανεξάρτητης ψυχιατρικής ένωσης της Ρωσίας κατήγγειλε την κατάσταση των ψυχιατρικών ιδρυμάτων στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι το ένα τρίτο των κτηρίων έχουν κριθεί ακατάλληλα από το 2000.

TAGS