Την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Σλοβενίας, της Ιταλίας και της Κροατίας, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα και τα έργα υποδομών στη βόρεια Αδριατική, προωθούν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών Αλένκα Μπράτουσεκ, Ενρίκο Λέτα και Ζόραν Μιλάνοβιτς, αντίστοιχα. 

Σε συνάντησή τους, που έγινε στη Βενετία, οι τρεις πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιούν συναντήσεις σε τακτική βάση και να συντονίζουν τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

Ο "οικοδεσπότης" της συνάντησης, Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε στους ομολόγους του της Σλοβενίας και της Ιταλίας ότι, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, η ανάπτυξη των τριών χωρών "περνά" από τη συνεργασία τους και όχι από τον ανταγωνισμό. 

Οι τρεις πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συστήσουν ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με ενεργειακά θέματα και έργα υποδομών στη βόρεια Αδριατική. Ο κ. Λέτα δήλωσε ότι, η κ. Μπράτουσεκ συναντήθηκε με τη διοίκηση του αεροδρομίου της Βενετίας για να συζητήσει μαζί της, θέματα συνεργασίας με το αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα. Επανέλαβε δε, ότι η Ιταλία και οι επιχειρήσεις της χώρας ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις στη Σλοβενία

Οι τρεις πρωθυπουργοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πορεία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Λέτα τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ιταλία

Εξάλλου, η συνάντηση των τριών πρωθυπουργών αποτέλεσε και την έναρξη του "φόρουμ για διάλογο και κατανόηση", στόχος του οποίου είναι η ενδυνάμωση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών, έπειτα από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου 2013. 

"Το φόρουμ είναι η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και προετοιμασίας μορφών συνεργασιών στο πλαίσιο της ΕΕ, της οποίας η Κροατία επιθυμεί να είναι ενεργό μέλος και όχι παρατηρητής" δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς. 

Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση στο πλαίσιο του "φόρουμ για το διάλογο και την κατανόηση" θα πραγματοποιείται μία φορά κάθε έτος και ο κ. Λέτα ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Μάρτιο του 2014 στη Σλοβενία

Το σχεδιαζόμενο, από την Ιταλία, έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ακουιλίνια, στα σύνορα με τη Σλοβενία, δεν τέθηκε στη συνάντηση των τριών πρωθυπουργών, καθώς, όπως είπε η Αλένκα Μπράτουσεκ, "πρόκειται για διμερές θέμα". 

Η κ. Μπράτουσεκ και ο κ. Λέτα επανέλαβαν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών εξετάζουν το θέμα, ούτως ώστε το θέμα να επιλυθεί με φιλικό τρόπο.