Ο πρώην τραπεζίτης, Μπέρναρντ Μέιντοφ, γνωστός για την απάτη εις βάρος επενδυτών με τις οποίες απέσπασε δισεκατομμύρια δολάρια, υποβάλλεται σε ψυχοθεραπεία στη φυλακή στην οποία βρίσκεται, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ο 72χρονος Μέιντοφ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 150 ετών αφού το Μάρτιο του 2009 παραδέχτηκε την ενοχή του στην κατηγορία της ενορχήστρωσης της μεγαλύτερης υπόθεσης εξαπάτησης επενδυτών, έκανε τη δήλωση σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε από τη φυλακή στο συνεργάτη του New York Magazine, Στιβ Φίσμαν.

Ο Μέιντοφ αρνείται ότι το κίνητρο των πράξεων του ήταν η επιθυμία για μεγαλύτερο πλουτισμό ή καλύτερη ζωή και είπε ότι ενεπλάκη σε μία μαζική, μακροχρόνια απάτη επειδή έτρεφε τον εγωισμό του το ότι μεγάλες τράπεζες ήθελαν να επενδύσουν τα λεφτά τους σε αυτόν.

Ο πρώην τραπεζίτης αναφέρθηκε εκτενώς στην επίδραση που είχε στην οικογένεια του η αυτοκτονία του μεγαλύτερου γιου του, του 46χρονου Μαρκ, το Δεκέμβριο, στη δεύτερη επέτειο της σύλληψης του πατέρα του, ενώ περιέγραψε τις συνεδρίες με μία θεραπεύτρια στη φυλακή της Βόρειας Καρολίνας, όπου κρατείται. Όπως είπε, την ρώτησε εάν πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή, αλλά εκείνη του είπε ότι δεν πάσχει από τη στιγμή που αισθάνεται τύψεις για τις πράξεις του.

«Είμαι καλός άνθρωπος», φέρεται να είπε ο Μέιντοφ, ο οποίος σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές είχε χάσει 65 δισεκατομμύρια επενδύσεων αλλά το δικαστήριο υπολόγισε τις απώλειες σε περίπου 20. Ο Μέιντοφ είπε ότι το επενδυτικό σχήμα άρχισε σοβαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν είχε μεγάλα ποσά σε κεφάλαια και όχι αρκετά για να επενδύσει.

«Είχα περισσότερα από αρκετά χρήματα για να υποστηρίζω το είδος της ζωής που ήθελα για μένα και την οικογένεια μου. Δεν χρειαζόταν να το κάνω για αυτό, επέτρεψα στον εαυτό μου να παρασυρθεί σε κάτι και αυτό ήταν το λάθος μου», είπε.

Ο φυλακισμένος τραπεζίτης αφηγήθηκε πως άρχισε να βάζει χέρι στα κεφάλαια των επενδυτών του για να αποπληρώνει τις επιστροφές σε άλλους επενδυτές, οδηγώντας τις πιο σημαντικές τράπεζες να του δώσουν σημασία και να θέλουν να επενδύσουν σε αυτόν.

«Τροφοδοτεί το εγώ σου και μετά λες στον εαυτό σου, εντάξει ξαφνικά όλες αυτές οι τράπεζες που δεν σου αφοσίωναν καθόλου χρόνο, τώρα είναι πρόθυμες να σου δώσουν δισεκατομμύρια».

Τα παιδιά του Μέιντοφ, ο Μαρκ και ο Άντριου διηύθυναν το τμήμα μεσιτειών στην εταιρεία του πατέρα τους. Ο Μαρκ κρεμάστηκε στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο τραπεζίτης είπε ότι η τελευταία φορά που είδε τα παιδιά του ήταν όταν τους ομολόγησε τι είχε κάνει πριν τη σύλληψη μου και ότι η σύζυγος του καταστράφηκε από την αυτοκτονία. «Πως θα μπορούσε να μην είναι οργισμένη μαζί μου; αναρωτήθηκε ο Μέιντοφ για να προσθέσει ότι εκείνη προσπαθεί να μην είναι, αλλά είναι σκληρό να μην είναι.

«Κατέστρεψα την οικογένεια μας», κατέληξε.