Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ έχασαν έδαφος την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου εισέρχεται στην κρίσιμη τελική της φάση, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η υποστήριξη προς την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση μειώθηκε 1 μονάδα την τελευταία εβδομάδα, στο 40%, ανέφερε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Forschungsgruppe σε έρευνά της για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αλλά παρά την μείωση αυτή η CDU και το βαυαρικό αδελφό κόμμα της, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναμένεται να κερδίσουν τις εκλογές και να έχουν την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην επόμενη Μπούντεσταγκ, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP), η αξιωματική αντιπολίτευση, παραμένουν καθηλωμένοι στο 26%, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα.
Η Μέρκελ είπε ότι θέλει να συνεχίσει ως επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας CDU/CSU με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που συγκεντρώνουν 6% σύμφωνα με αυτή την έρευνα, δηλαδή ποσοστό που επιτρέπει στο κόμμα αυτό να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή.

Η έρευνα την οποία μετέδωσε το ZDF και συνάδει με όσα έδειξαν και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα καταδεικνύει πως το συνολικό ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού φθάνει το 46%.

Η προσωπική δημοτικότητα της καγκελαρίου ωστόσο μειώθηκε 5% στο 49% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο βασικός της αντίπαλος για την καγκελαρία, ο υποψήφιος του SDP Πέερ Στάινμπρουκ, έχει 32%, σύμφωνα με άλλη έρευνα της εταιρίας Infratest για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Σύμφωνα με την έρευνα του ZDF, το SDP και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν μαζί 37%, ενώ το ποσοστό των Πρασίνων αυξήθηκε μία μονάδα στο 11%.

Στην ίδια έρευνα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται να αυξάνει το ποσοστό της, πλησιάζοντας το όριο του 5% — τάση που εάν επαληθευτεί θα σημάνει την είσοδο ενός ευρωσκεπτικιστικού κόμματος στην βουλή της Γερμανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Η έρευνα του ZDF βασίστηκε σε δείγμα 1.298 ψηφοφόρων κι έχει ποσοστό σφάλματος ±2-3%. Η έρευνα του ARD βασίστηκε σε δείγμα 1.012 ψηφοφόρων και έχει ποσοστό σφάλματος ±3,1%.