Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ αναμένεται να ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο την σύνθεση της κυβέρνησής του ή το αργότερο την Δευτέρα.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και παραμένει αμφίβολο ακόμα αν συμμετέχει σ' αυτή ο ομογενής Φιλελεύθερος γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός καθώς η εκλογή του δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα συμμετέχει η ομογενής Σόφη Μιραμπέλα η οποία πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει καθώς οι πιθανότητες να εκλεγεί βουλευτής είναι λίγες.
 
Στο μεταξύ ο ομογενής Φιλελεύθερος υποψήφιος της έδρας Μπάρτον του Σίδνεϊ, Νικόλας Βαρβαρής, προηγείται του Εργατικού αντιπάλου του Στιβ Μακμάον με μικρή διαφορά και όλα δείχνουν πως θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής.

Αντιθέτως ο άλλος ομογενής Εργατικός υποψήφιος στην έδρα Καπρικόρνια του Κουίνσλαντ Πίτερ Φριλίγος έχει χάσει έδαφος και όπως δήλωσε ο ίδιος πιστεύει ότι η έδρα θα καταλήξει, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια στην Φιλελεύθερη αντίπαλό του Μισέλ Λόντρι.
 
Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στη νέα βουλή εκλέγονται σίγουρα η βουλευτής Μαρία Βαμβακινού του Εργατικού κόμματος, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών και πιθανότατα ο γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός και ο βουλευτής Νικόλας Βαρβαρής. Εκτός βουλής έμεινε ο Εργατικός βουλευτής Στηβ Γεωργανάς και πιθανότατα εκτός μένει και η Φιλελεύθερη βουλευτής Σόφη Μιραμπέλα.

Ο κ. Άμποτ πιέζεται να συμπεριλάβει και άλλες γυναίκες στην κυβέρνησή του, πέραν της υπουργού Εξωτερικών, Τζούλης Μπίσοπ και να μειώσει τον αριθμό των υπουργών από 32 σε 30.