Ύστερα από ένα μήνα θα αποφασιστεί, τελικά, ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του Εργατικού κόμματος Αυστραλίας μετά την απόφαση του έως τώρα υπαρχηγού Άνθονι Αλμπανίζ να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης μαζί με τον πρώην υπουργό Παιδείας Μπιλ Σόρτεν.

Ο νέος ηγέτης θα εκλεγεί τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα όσο και από τα μέλη του κόμματος, σύμφωνα με τις αλλαγές που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ και εγκρίθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για την εκλογή αρχηγού. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι υποψηφιότητες για τη θέση του αρχηγού μπορούν να υποβληθούν εντός των επόμενων επτά ημερών.

Προσωρινά χρέη αρχηγού θα εκτελεί ο πρώην Θησαυροφύλακας, Κρις Μπόουεν, ενώ σκιώδεις υπουργοί θα είναι όσοι κατείχαν χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση Ραντ.

Ο Μπιλ Σόρτεν, εξέφρασε την βεβαιότητά του πως, παρά την βαριά ήττα της, το περασμένο Σάββατο, η παράταξη μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Σόρτεν, που εκλέγεται στην Μελβούρνη ανήκει στη δεξιά παράταξη του κόμματος σε αντίθεση με τον κ. Αλμπανίζ που ανήκει στην αριστερά.

Ο κ. Σόρτεν θεωρείται «χαρισματικός» με καλή παρουσία στην τηλεόραση, ενώ ο κ. Αλμπανίζ φέρεται να έχει τον σεβασμό της κομματικής βάσης καθώς είναι εργασιομανής, μαχητικός αλλά έντιμος και συνεπής.