Η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια πρότεινε σήμερα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να της αποστείλει προς δημοσίευση ένα άρθρο γνώμης για τη Συρία, μετά τη δημοσίευση ενός αντίστοιχου άρθρου από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εφημερίδα New York Times, που προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντρ Μαϊλιούτιν, διευθυντής σύνταξης της Ιζβέστια, που τον Αύγουστο δημοσίευσε μια αποκλειστική συνέντευξη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, απευθύνθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την πρόταση αυτή, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Itar-Tass.

Η αμερικανική εφημερίδα αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί χθες Πέμπτη μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Πούτιν, ενός από τους τελευταίους συμμάχους της Συρίας.

Στο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Γενεύη για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ο Πούτιν προειδοποιούσε τις ΗΠΑ εναντίον της χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον της Συρίας.

Ο ρώσος πρόεδρος έκλεισε το άρθρο του υπογραμμίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τη δήλωση του Ομπάμα ο οποίος απευθυνόμενος στο αμερικανικό έθνος την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου είχε πει ότι «αυτό που κάνει την Αμερική να διαφέρει, είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άλλους».

«Είναι πολύ επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους» να θεωρούν ως ξεχωρίζουν, «ότι αποτελούν εξαίρεση έναντι των άλλων», έγραψε ο Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα σε αυτό το σχόλιο, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αποτελεί «μια προφανή αντίθεση που αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ είναι διαφορετικές».

«Αντίθετα με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και στον κόσμο και πιστεύουμε ότι η ασφάλεια (της χώρας μας) βελτιώνεται όταν ένας δικτάτορας δεν μπορεί να ρίχνει αέρια και να σκοτώνει παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν με το συγκεκριμένο άρθρο «δεν επιθυμούσε να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν, ούτε να προσβάλει κάποιον».

«Στις διεθνείς σχέσεις ο Πούτιν δεν παραδίδει μαθήματα σε κανέναν», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί «γιατί οι συνάδελφοί μας στον Λευκό Οίκο επιμένουν ότι (οι ΗΠΑ) αποτελούν εξαίρεση» σε διεθνές επίπεδο.

«Η δημοκρατία προϋποθέτει τον ανταγωνισμό. Καμιά φορά σχηματίζουμε την εντύπωση ότι οι συνάδελφοί μας το έχουν ξεχάσει», είπε ο Πεσκόφ.